Shërbimi i parë hyjnor në Kocaeli turk
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Shërbimi i parë hyjnor për besimtarët rusishtfolës të Patriarkanës Së Moskës u mbajt Në Kocaeli, Turqi

Më 4 Mars, shërbimi i parë hyjnor u mbajt në qytetin turk Kocaeli për besimtarët rusishtfolës të Patriarkanës Së Moskës që jetonin në rajonin E Detit Marmara. Liturgjia Hyjnore u festua nga prifti përgjegjës për kujdesin e besimtarëve rusishtfolës në territorin e Republikës turke, Georgy Sergeyev.

Pas shërbimit, Fr. George mbajti një takim me famullitarët, gjatë të cilit ai foli për jetën e komuniteteve Të Patriarkanës Së Moskës në Turqi, si dhe për marrëdhëniet midis Kishës Ortodokse ruse dhe Patriarkanës së Kostandinopojës në kohën e tanishme. Gjatë bisedës u përcaktuan planet e mëtejshme për organizimin e shërbimeve të rregullta në rajon.

** Ndihmë**

Qyteti Kocaeli, i njohur nga viti 712 PARA krishtit me emrin Astakos, dhe më pas nga shekulli III PARA krishtit si Nikomedia, u themelua nga Grekët e lashtë. Ndodhet në veri-perëndim të Turqisë, 120 kilometra nga Stambolli në bregdetin e Detit Marmara.

Nikomedia në epokën e persekutimit u bë vendi i martirizimit të shumë të Krishterëve. Më 23 prill 303, Në Nikomedia, gjatë mbretërimit të Perandorit Dioklecian, pas tetë ditësh mundimesh të rënda, Dëshmorit Të Madh Të Shenjtë Gjergjit Fitimtar iu pre koka. Shenjtorët-Martiri dhe shëruesi I madh Panteleimon, Dëshmorët Trofim, eusebius, Callista, Ermolai, Anthimos, Peshkopi Babila i Nikomedisë dhe 84 dishepujt e tij - gjithashtu pësuan martirizim. Numri i Përgjithshëm i Të Krishterëve të prekur vlerësohet në mijëra.

Në shekullin XIV, qyteti u pushtua nga Turqit Osmanë dhe u riemërua Izmit, dhe gjatë Republikës turke - Kocaeli. Aktualisht, rreth 3,000 banorë rusishtfolës jetojnë në qytetin e pothuajse dy milionë.