Dita e përkujtimit Të Martirëve Të Shenjtë Të Zvornitsko-Tuzlansky
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Për herë të Parë, Kisha serbe festoi Ditën e përkujtimit Të Dëshmorëve Të Shenjtë Të Zvornitsko-Tuzlansky

Dita e Përkujtimit të Dëshmorëve të Shenjtë Të Zvornitsko-tuzlansky u festua për herë të parë në Kishën serbe më 8 qershor. Vendimi për kanonizimin e dëshmorëve që vuajtën për besimin e tyre në rajonin E Zvornikut gjatë Luftës së dytë botërore u mor nga Sinodi i Shenjtë i Kishës serbe vitin e kaluar.

Festimet kryesore u mbajtën në dioqezën Zvornitsko-tuzlan. Liturgjia festive në Katedralen e Lindjes së Hyjlindëses Më të Shenjtë në Bijeljina u drejtua nga Peshkopi Zvornicko-tuzlansky Photios, raporton faqja e internetit e Kishës serbe.

Duke iu drejtuar besimtarëve pas liturgjisë, Peshkopi Photios foli se si kujtimi i dëshmorëve të shekullit XX i ndihmon Serbët të ruajnë besimin Ortodoks në ditët tona. "Gjatë gjithë shekullit të 20-të, populli serb u persekutua, u vra dhe u kryqëzua në mënyra të ndryshme, por Zoti është më i fortë se të gjitha perandoritë tokësore. Festa e sotme është fitorja e popullit serb, Kishës serbe, fitorja e viktimave mbi armiqtë që i torturuan. Fati i tyre është i panjohur, por populli ynë dhe dëshmorët tanë tani janë kanonizuar dhe ne nuk i përkujtojmë më, por u lutemi atyre si shenjtorë", tha kryepastori.

Përveç priftërinjve dhe diakoneve nga Dioqeza E Zvornitsa-Tuzlan, Peshkop Photius u shërbeu nga një klerik i dioqezës Rashko-Prizren, Arkimandrit Mikhailo, rektor i Manastirit të Kryeengjëjve të Shenjtë në Prizren. Në hyrjen e vogël, një ikonë e Dëshmorëve të Shenjtë Të Zvornitsko-tuzlansky u nxor nga altari dhe u vendos në pjesën qendrore të tempullit për adhurim.

Dioqeza E Zvornicës-Tuzlanit ndodhet në veri-lindje të Bosnjës. Gjatë Luftës së dytë botërore, dioqeza pësoi gjyqe të rënda. Pasi në territorin e Shtetit të Pavarur Të Kroacisë, ajo përjetoi plotësisht terrorin e ustashëve, të cilët kryen gjenocidin e popullsisë Ortodokse. Shumë klerikë pësuan martirizim, dhjetëra kisha u dëmtuan, arkivat dhe bibliotekat e kishave u shkatërruan. Nga 79 priftërinjtë që kishte dioqeza para shpërthimit të Luftës së dytë botërore, 56 u vranë deri në vitin 1945. Në të njëjtën kohë, terrori I Komunistëve zbriti Mbi Kishën, e cila vazhdoi pas përfundimit të luftës.