Liturgjia në Kishën E Hyjlindëses Më Të Shenjtë Në Efes
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Në ditën e përkujtimit të Këshillit Të Tretë Ekumenik, Liturgjia u festua në Kishën E Hyjlindëses Më të Shenjtë Në Efes

Më 22 shtator, dita e kujtimit të Etërve të drejtë Joakim dhe Anna dhe kujtimet E Këshillit Iii Ekumenik (431), prifti përgjegjës për organizimin e kujdesit të besimtarëve të Patriarkanës Së Moskës në territorin E Republikës Së Turqisë, Georgy Sergeyev, festoi Liturgjinë Në Kishën E Hyjlindëses më të Shenjtë Në Efes, ku U Mbajt Këshilli. Prifti u shërbeu nga Prifti Alexy Golovin, i cili kujdeset për komunitetin e Patriarkisë Së Moskës në Antalya.

Në shërbim morën pjesë kreu i Shtëpisë ruse në Ankara, Alexander Sotnichenko, si dhe pelegrinë që mbërritën nga Stambolli, Izmiri, Antalia, Marmaris dhe Kusadasi. Shumë prej tyre kanë marrë Pjesë Në Misteret E Shenjta të Krishtit.

Në fund të Liturgjisë, At Gjergji iu drejtua besimtarëve me një fjalë në të cilën shpjegoi dogmat e Këshillit Të Tretë Ekumenik.

Kleriku falënderoi Ministrinë e Kulturës dhe Turizmit të Turqisë për lejen për të kryer shërbime hyjnore në Kishën E Hyjlindëses Më të Shenjtë, e vendosur në qytetin muze Të Efesit, si dhe kryetarin E Shoqatës Ruse Të Kulturës Solzhenitsyn a. Ponomarev për ndihmën e tij në organizimin e pelegrinazhit të besimtarëve.

** Ndihmë**

Këshilli I Tretë Ekumenik u mbajt në vitin 431 në qytetin E Efesit (Azia e vogël) gjatë mbretërimit të Perandorit Teodosi i Ri (408-450). Këshilli u mblodh për të shqyrtuar mësimet e rreme të Patriarkut Nestorius të Kostandinopojës (428-431) nga Kisha. Këshilli dënoi herezinë e Nestorius dhe konfirmoi mësimin Ortodoks që dikush duhet të rrëfejë Në Zotin Jezu Krisht Një Person (Hipostazë) dhe dy natyra – Hyjnore dhe Njerëzore, dhe të lavdërojë Nënën më të Pastër të Zotit si Nënën Gjithnjë Të Virgjër dhe Të vërtetë Të Zotit. Atët e Shenjtë të Këshillit lëshuan tetë rregulla dhe "Dymbëdhjetë Anatematizma kundër Nestorius" nga Shën Kiril i Aleksandrisë.