Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Sinodi i Kishës ruse ka treguar se Patriarku Bartolomeu nuk mund të flasë më në emër të Të gjithë Ortodoksisë dhe të paraqitet si udhëheqës i saj

Patriarku Bartolomeu i Kostandinopojës nuk ka më të drejtë të flasë në emër të Të Gjithë Ortodoksisë botërore dhe të paraqitet si udhëheqës i saj, këtë mendim e shprehu Sinodi I Shenjtë i Kishës Ortodokse ruse.

"Duke mbështetur skizmën në Ukrainë, Patriarku Bartolomeu ka humbur besimin e miliona besimtarëve ... në kushtet kur shumica E besimtarëve Ortodoksë të botës nuk janë në bashkësi kishtare me të, ai nuk ka më të drejtë të flasë në emër të Të Gjithë Ortodoksisë botërore dhe të paraqitet si udhëheqës i saj", Tha Sinodi në Rezolutën E tij (Revista Nr.

Ky vendim u mor pasi anëtarët E Sinodit shqyrtuan çështjen e vizitës së Patriarkut Bartolomeu të Kostandinopojës në Kiev më 20-24 gusht 2021. Patriarku Bartolomeu vizitoi Kievin me ftesë të autoriteteve ukrainase dhe udhëheqjes së të ashtuquajturës skizmatike "Kisha Ortodokse e Ukrainës" (PCU). Gjatë udhëtimit, ai bashkë-shërbeu me udhëheqësit e skizmës ukrainase dhe shprehu mbështetjen e tij ndaj tyre, gjë që shkaktoi protesta nga kryepastorët, klerikët dhe besimtarët e kishës ortodokse kanonike ukrainase.

Në këtë drejtim, Sinodi I Shenjtë i Kishës ruse e njohu këtë vizitë të Patriarkut Bartolomeu si " një shkelje të rëndë të kanoneve, në veçanti, rregulli i 3-të i Këshillit Sardician dhe rregulli i 13-të I Këshillit Antioki."

Në të njëjtën kohë, anëtarët E Sinodit vunë në dukje "natyrën thjesht politike të vizitës së Patriarkut Bartolomeu, i cili zbulon varësinë e tij nga forcat e jashtme në lidhje me Kishën."

Duke dënuar "aktet e vazhdueshme anti-kanonike të Patriarkut të Kostandinopojës që synojnë shkatërrimin e unitetit Të Ortodoksisë", anëtarët E Sinodit shprehën mbështetje Për Onufriun Metropolitan Të Kievit dhe Të Gjithë Ukrainës, kryepastorët, pastorët dhe të gjithë plotësinë e Kishës ortodokse ukrainase "në qëndrimin e tyre për të vërtetën, në besnikërinë e tyre ndaj unitetit kanonik të Kishës."

Siç vunë në dukje anëtarët e Sinodit,"përgjegjësia për minimin e unitetit të Kishës Ortodokse qëndron tërësisht Tek Patriarku Bartolomeu për shkak të veprimeve të tij anti-kanonike."

Foto: Oleg Varov, https://foto.patriarchia.ru/