Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Pjesëmarrësit e takimit Në Shtëpinë ruse në kryeqytetin E Libanit diskutuan mbi ecurinë e punës restauruese në vendet E Mitropolitit Të Bejrutit

Kisha Ortodokse ruse ruse zhvilloi një takim në Shtëpinë ruse në Bejrut më 2 korrik 2021, kushtuar përparimit të punës restauruese në objektet E Metropolit Bejrut të Kishës Ortodokse Antiokiane, në restaurimin e së cilës merr pjesë aktive Kisha Ortodokse ruse.

Ndër pjesëmarrësit e ngjarjes ishin Ambasadori I Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Federatës ruse Në Liban A. N. Rudakov, rektori i Kishës Ortodokse ruse Në Beirut Archimandrite Philip (Vasiltsev), kryetari i Shoqatës Së Shën Porphyry Zh. Shtëpia ruse ruse në beirut drejtori V. i. Zaichikov dhe famullitarët E Metochion ruse.Hasbani, drejtor I Shtëpisë ruse në Bejrut V. i. Zaichikov dhe famullitarë Të Metokionit rus.

Të pranishmit patën mundësi të njihen me ekspozitën, e cila paraqet foto që tregojnë fazat e punës restauruese. Fondacioni rus për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë dha ndihmë të madhe në financimin e tyre.

Siç vuri Në dukje A. N. Rudakov në fjalën e tij përshëndetëse, " Rusia historikisht gjithmonë ka ndihmuar dhe po ndihmon Libanin.""Ndihma ruse mbulon sfera të ndryshme dhe Populli Libanez është i vetëdijshëm për këtë", theksoi diplomati. - Rusia nuk qëndroi mënjanë kur ndodhi katastrofa vitin e kaluar, e shkaktuar nga një shpërthim në portin detar Të Bejrutit. Presidenti I Federatës ruse Vladimir Putin reagoi menjëherë dhe, pa pritur ndonjë konsultë dypalëshe, dërgoi punonjës të urgjencës, një spital celular dhe ndihmën e nevojshme për viktimat Në Liban."

Duke folur për mbështetjen e shtetit dhe institucioneve publike të Rusisë ndaj viktimave të shpërthimit në Bejrut, ambasadori gjithashtu vuri në dukje: "ndihma Në Kohë Dhe efektive u dha përmes Kishës Ortodokse ruse, dhe sot shohim rezultatet e saj."

Politikani ortodoks, ish-Zëvendëskryeministri I Libanit Zh. Hasbani kujtoi se historia e Krishterimit në tokën Libaneze filloi me kohën apostolike, dhe tashmë në Mesjetën e hershme në qendër të Bejrutit, pranë Katedrales Së Shën Gjergjit, kishte një metropol Të Kishës Së Antiokisë. "Qyteti u zhvillua, kishat, shkollat, spitalet u ndërtuan, dhe metropoli përfundimisht u zhvendos atje ku është tani (lagjja Ashrafiya)," Zh. Hasbani. - Pas përfundimit të luftës civile të viteve 1975-1990, u krye një rindërtim në shkallë të gjerë i kishave të prekura, ndërtesave të banimit, shkollave, institucioneve sociale dhe mjekësore. Pas shpërthimit në Bejrut gushtin e kaluar, Shoqata E Shën Porfirit duhej të ri-angazhohej në restaurimin e asaj që u shkatërrua në zonat E Krishtera."Zh.Hasbani përmendi se kjo vepër kishte për qëllim kryesisht strehimin dhe institucionet arsimore, kishat dhe monumentet kulturore dhe historike, spitalet dhe klinikat. "Pikërisht në këtë moment kritik erdhi ndihma Nga Rusia dhe Kisha Ortodokse ruse", deklaroi politikani Libanez.

Ai theksoi rëndësinë e shqetësimit të treguar nga pala ruse "për ruajtjen e trashëgimisë kulturore Të Libanit, përfshirë vendet E Krishtera", të cilat, sipas mendimit të tij, " do të kenë një ndikim pozitiv në ekuilibrin shoqëror dhe ndërfetar, duke pasur parasysh natyrën shumë-konfesionale Të Libanit."

"Ne falënderojmë sinqerisht Kishën Ortodokse ruse, shtetin rus dhe popullin për mbështetjen e tyre në rrethanat e vështira në të Cilat Ndodhet Libani tani, dhe ne përpiqemi të sigurojmë që bashkëpunimi ynë i frytshëm të vazhdojë në të ardhmen", Zh. Hasbani.

Ai kujtoi se tashmë një shekull e gjysmë më parë, falë Rusisë, në Liban u ndërtuan 150 shkolla, të cilat u quajtën "moskobia". "Ky aktivitet kulturor dhe arsimor ka fituar dashuri dhe vlerësim për Rusinë përgjithmonë", Zh. Hasbani.

Tashmë Në kohën e tanishme, Kisha Ortodokse ruse ka dhënë ndihmë në sasinë e nevojshme për riparimin e objekteve që janë shumë të rëndësishme për Të Krishterët Ortodoksë — Kisha E Shën Dmitry, e cila u dëmtua rëndë nga shpërthimi në portin detar, metropolin antik, i cili ka një vlerë të madhe historike, dhe shkollën Bishara, ku u trajnuan 800 fëmijë. Siç theksoi politikani Libanez, " kjo shkollë, e ndërtuar në fillim të shekullit të kaluar pranë kishës Së Shën Katerinës Martire E Madhe, ruan tradita të mira dhe zë një nga vendet kryesore midis institucioneve arsimore të qytetit."

Arkimandrit Filipi (Vasiltsev) vuri në dukje: "Duke Pasur parasysh shkallën e shkatërrimit të shkaktuar nga shpërthimi që ndodhi më 4 gusht 2020, ishte e pamundur të merrej përgjegjësia për restaurimin e të gjitha kishave dhe institucioneve dioqezane të shkatërruara dhe të dëmtuara. Prandaj, Në koordinim Me Mitropolitin Elia Të Bejrutit dhe në kontakt pune me presidentin E Shoqatës Së Shën Porfirit, Z.Hasbani, u ndanë tre objekte: ndërtesa E Mitropolisë Së Bejrutit, kolegji dioqezan I Shpalljes Së Theotokos Më Të Shenjtë dhe kisha E Dëshmorit Të Madh Dhimitri Në Ashrafiya. U morën fonde për restaurimin, pas së cilës u krye shumë punë sistematike."

Në fund të takimit të punës, sekretari ekzekutiv i Shoqatës Së Shën Porfirit, Piya Abdo, paraqiti një prezantim të punimeve të restaurimit në vendet e Zonës Metropolitane Të Bejrutit, faqja e internetit e Kishës Ortodokse ruse në Beirut raporton.