Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Sinodi i ardhshëm do të përcaktojë formën e pranisë SË ROC NË Afrikë-Metropolitan Hilarion

Sinodi Tjetër I Shenjtë do të përcaktojë formën e pranisë së Kishës Ortodokse ruse në Afrikë. Më parë, disa dhjetëra priftërinj të Patriarkanës Së Aleksandrisë i bënë thirrje Patriarkut Kirill të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë me një kërkesë për të pranuar famullitë e tyre në Kishën Ortodokse ruse. Këtë e deklaroi Kryetari I Departamentit për Marrëdhëniet E Jashtme Kishtare të Patriarkanës Së Moskës, Mitropoliti Hilarion I Volokolamsk (Alfeev), sipas faqes SË INTERNETIT TË DEKR Të Kishës Ortodokse ruse.

"Fakti është se Kur Patriarku I Aleksandrisë u bashkua Me Patriarkun e Kostandinopojës dhe njohu strukturën skizmatike në Ukrainë si "Kisha Ortodokse", kujtoi udhëheqësin e saj në shërbimin hyjnor, ajo shkaktoi një ndarje të brendshme në Kishën E Aleksandrisë, e cila pritej. Një numër priftërinjsh që nuk ishin dakord me këtë përkujtim dhe me njohjen e skizmës, na bënë thirrje, përkatësisht Patriarkut Kirill, me një kërkesë për t'i pranuar ato në Kishën Ortodokse ruse", tha hierarku.

"Sidoqoftë, ne bëmë një pauzë, sepse ende shpresonim se ky vendim i Patriarkut të Aleksandrisë nuk ishte i pakthyeshëm, se ai do të vinte në vete dhe do ta rishqyrtonte atë. Për më tepër, ne i kemi dërguar atij sinjale për këtë: ai e di që klerikët na kanë kontaktuar, e di që ne kemi pezulluar shqyrtimin e këtyre ankesave në mënyrë që të jemi në gjendje të marrim një sinjal prej tij për një ndryshim në pozicion, por ne nuk e kemi marrë këtë sinjal. Për më tepër, Në gusht të këtij viti, Patriarku Theodore shkoi në ishullin Imvros – ky është vendi ku Lindi Patriarku Bartolomeu. Atje ata kryen një shërbim hyjnor së bashku, në të cilin mori pjesë udhëheqësi i skizmatikës ukrainase, Epifania Dumenko. Nga pikëpamja e kanoneve të kishës, nëse një hierark konçelebron me një skizmatik, ai vetë bie në një skizmë. Për fat të keq, kanunet e kishës nuk na japin ndonjë interpretim tjetër. Dhe tani, pasi ndodhi ky koncelebrim dhe Patriarku Theodore më në fund u lidh me skizmën, ne nuk kemi asnjë bazë dhe asnjë mundësi për të refuzuar thirrje të tilla", tha Mitropoliti Hilarion.

Foto: Oleg Varov, https://foto.patriarchia.ru/