Liturgjia në Kishën E Theotokos Më Të Shenjtë Në Efes
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Liturgjia Në Kishën E Theotokos Më Të Shenjtë Në Efes u festua në ditën E përkujtimit Të Këshillit Të Tretë Ekumenik

Më 22 shtator, dita e kujtimit të Etërve të drejtë Joachim Dhe Anna dhe kujtimet E KËSHILLIT Iii Ekumenik (431), prifti përgjegjës për organizimin e kujdesit të besimtarëve të Patriarkanës Së Moskës në territorin e Republikës Së Turqisë, Georgy Sergeyev, festoi Liturgjinë në Kishën E Theotokos Më të Shenjtë në Efes, Ku U mbajt Këshilli. Kleriku u shërbye nga klerikët që kujdeseshin për komunitetet e Patriarkanës Së Moskës në Antalia – Prifti Alexy Golovin dhe Alanya - Prifti Dimitri Bogatyr.

Në shërbim morën pjesë pelegrinë të shumtë që mbërritën nga Stambolli, Izmiri, Antalia, Alania, Marmaris, Manavgat dhe Kusadasi. Shumë prej tyre kanë marrë Pjesë Në Misteret E Shenjta të Krishtit.

Në fund Të Liturgjisë, At Gjergji iu drejtua besimtarëve me një fjalë në të cilën shpjegonte dogmat e Këshillit Të Tretë Ekumenik.

Kleriku falënderoi Ministrinë e Kulturës dhe Turizmit të Turqisë për lejen për të kryer shërbime hyjnore në Kishën E Theotokos Më të Shenjtë, të vendosur në qytetin muze Të Efesit, si dhe kryetarin E Shoqërisë Ruse Të Kulturës Solzhenitsyn A. Ponomarev për ndihmën e tij në organizimin e pelegrinazhit të besimtarëve.

Këshilli I Tretë Ekumenik u mbajt në 431 në qytetin Efes (Azia e Vogël) gjatë mbretërimit të Perandorit Theodosius I Riu (408-450). Këshilli u mblodh për të shqyrtuar mësimet e rreme të Patriarkut Nestorius Të Kostandinopojës (428-431) nga Kisha. Këshilli dënoi herezinë E Nestorius dhe konfirmoi mësimin Ortodoks që duhet të rrëfehet Në Zotin Jezu Krisht Një Person (Hipostazë) dhe dy natyra – Hyjnore dhe Njerëzore, dhe të lavdërojë Nënën më të Pastër të Zotit Si Nënën Gjithnjë Të Virgjër dhe të Vërtetë të Zotit. Etërit E Shenjtë të Këshillit lëshuan tetë rregulla dhe "Dymbëdhjetë Anatematizma kundër Nestorius" nga Shën Kirili i Aleksandrisë.