Rusia18.01.2022Një burim: Ortodokse Globale
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Letra "Për Unitetin e Kishës" u botua në katër gjuhë

Botimi" Për Unitetin e Kishës " përmban letrën origjinale Të Mitropolitit Daniel Të Vidinit Drejtuar Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Neophyte Të Bullgarisë dhe anëtarëve të Sinodit Të Shenjtë të Kishës Ortodokse bullgare në bullgarisht, si dhe përkthimet e saj në rusisht, anglisht dhe greqisht, të cilat iu dërguan Primatëve dhe hierarkëve të një numri Kishash Ortodokse Lokale: Patriarkat E Aleksandrisë, Jeruzalemit, Rumanisë, si dhe Kishave Ortodokse Qipriote, greke dhe shqiptare.

Në zhanrin e saj, letra është një studim i shkurtër historik dhe kanonik në të cilin aktivitetet E Fanarit analizohen në mënyrë gjithëpërfshirëse në bazë të dokumenteve për transferimin E Mitropolisë Së Kievit Në Patriarkanën E Moskës në 1686, rregullat kanonike dhe tomot e Patriarkanës së Kostandinopojës.

Në parathënien e librit, Mitropoliti Hilarion I Volokolamsk, kryetar I Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, thekson se "në punën e tij, Mitropoliti Daniel tregon se veprimet e Patriarkanës Së Kostandinopojës në Ukrainë janë një shkelje e dy mijë viteve të traditës kanonike dhe shkaktohen, ndër të tjera, nga shtrembërimet dogmatike që lidhen me mohimin e parimit të pajtueshmërisë Në Kishën Ortodokse dhe shpalljen e kokës së saj — në vend"

Libri, i përgatitur nga Shtëpia Botuese "Cognition" në bashkëpunim me Fondacionin për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, është i treti në një seri prej dhjetë librash kushtuar marrëdhënieve ndërkombëtare dhe ndër—Ortodokse. Ndër autorët e botimeve më të afërta janë Peshkopi Anthony I Moravicës (Kisha Ortodokse serbe), Protopresbyter Anastasios Gotsopoulos (Kisha Ortodokse greke) dhe të tjerë.

Kjo letër padyshim që do të hyjë në historinë e Kishës. Arsyeja për të shkruar letrën Në Mars 2019 ishte diskutimi që u ngrit në Kishën Ortodokse bullgare në lidhje me situatën tragjike në Ukrainë, ndërhyrjen e Patriarkanës Së Kostandinopojës në çështjen e kishës ukrainase, formimin e Të ashtuquajturës Kishë Ortodokse Të Ukrainës (PCU) me pjesëmarrjen e saj nga skizmatika dhe dhënien e strukturës së sapokrijuar të "tomos së autoqefalisë".