Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Krerët E Kishave Të Jeruzalemit shpallën një kërcënim për praninë E Krishterë Në Tokën E Shenjtë

Më 13 dhjetor 2021, trembëdhjetë Patriarkë Të Krishterë dhe krerët E Kishave të Jeruzalemit lëshuan një deklaratë, duke tërhequr vëmendjen e autoriteteve shtetërore dhe publikut ndaj kërcënimit për praninë E Krishterë në Tokën E Shenjtë të shkaktuar, në veçanti, nga aktivitetet e grupeve radikale - ndaj fakteve të sulmeve fizike dhe fyerjeve kundër klerit, sulmeve ndaj kishave Të Krishtera dhe akteve të vandalizmit kundër faltoreve, si dhe

Midis atyre që nënshkruan apelin janë Primati i Kishës Ortodokse Të Jeruzalemit, Patriarku I Tij I Lumtur Theophilus III I Qytetit TË Shenjtë Të Jeruzalemit dhe Të Gjithë Palestinës, Patriarku armen i Jeruzalemit Nurhan Manukyan, Administratori Apostolik i Patriarkanës latine Të Jeruzalemit Kryepeshkopi Pierbattista Pizzaballa dhe udhëheqës të Tjerë Të Krishterë të rajonit.

Teksti i deklaratës është dhënë më poshtë në mënyrë të plotë.

Kudo në Tokën E Shenjtë, Të Krishterët janë viktima të sulmeve të shpeshta dhe të zgjatura nga grupe jashtëzakonisht radikale. Që nga viti 2012, priftërinjtë dhe përfaqësuesit e tjerë të klerit janë nënshtruar sulmeve dhe fyerjeve të panumërta fizike, kanë ndodhur sulme ndaj kishave Të Krishtera, janë kryer akte vandalizmi dhe përdhosje të vendeve të shenjta, frikësimi i Të Krishterëve vendas që thjesht duan të pohojnë lirshëm besimin e tyre dhe të jetojnë një jetë të zakonshme nuk ka të ndalur. Duke përdorur sistematikisht taktika të tilla, grupet radikale po përpiqen të dëbojnë komunitetin E Krishterë nga Jeruzalemi dhe zona të Tjera të Tokës Së Shenjtë.

Ne vërejmë me mirënjohje se Qeveria Izraelite është angazhuar publikisht për të siguruar sigurinë e Të Krishterëve dhe mbrojtjen e shtëpive të tyre në Tokën E Shenjtë, si dhe ruajtjen e komunitetit Të Krishterë si pjesë përbërëse e komunitetit lokal me diversitetin e tij. Ne i konsiderojmë veprimet E Qeverisë që synojnë të ofrojnë ndihmë për miliona pelegrinë Të Krishterë që vizitojnë vendet e shenjta të këtij rajoni si dëshmi e përpjekjeve që bëhen në këtë drejtim. Në këtë drejtim, është shqetësuese serioze që përpjekjet në nivel kombëtar po anulohen për shkak të paaftësisë së politikanëve lokalë, zyrtarëve dhe shërbimeve të zbatimit të ligjit për të frenuar grupet radikale, anëtarët e të cilëve frikësojnë Të Krishterët lokalë, sulmojnë klerikët dhe përdhosin vendet e shenjta dhe pronën e kishës.

Parimi i mbrojtjes së lagjeve të veçanta historike të Jeruzalemit në identitetin e tyre shpirtëror dhe kulturor tashmë është sanksionuar në legjislacionin Izraelit në lidhje me Lagjen Hebreje. Përkundër kësaj, duke kërkuar të dobësojnë praninë E Krishterë, grupet radikale vazhdojnë të blejnë pasuri të patundshme me rëndësi strategjike në lagjen E Krishterë, duke përdorur makinacione sekrete dhe taktika frikësimi për të dëbuar banorët nga shtëpitë e tyre. Kjo çon në një ulje të ndjeshme të popullsisë Së Krishterë dhe prishje të mëtejshme të rrugëve historike të pelegrinazhit midis Betlehemit dhe Jeruzalemit.

Turizmi i pelegrinazhit të krishterë, duke qenë e drejta e çdo Të Krishteri në botë, i sjell Fitime të mëdha Izraelit, duke kontribuar në zhvillimin e ekonomisë dhe shoqërisë së tij. Sipas një raporti të fundit nga Universiteti I Birmingamit, pelegrinazhet E Krishtera dhe turizmi sjellin tre miliardë dollarë në ekonominë Izraelite. Komuniteti i Krishterë lokal, i cili numerikisht është i vogël dhe gjithnjë e më shumë po zvogëlohet, në të njëjtën kohë ofron një gamë disproporcionale të madhe shërbimesh në fusha të ndryshme, përfshirë arsimin dhe kujdesin shëndetësor, Në Izrael, Palestinë dhe Jordani.

Duke pasur parasysh faktin se autoritetet politike lokale Të Izraelit, Palestinës Dhe Jordanisë kanë deklaruar publikisht gatishmërinë e tyre për t'u ngritur për lirinë fetare, ne i nxisim ata të fillojnë një dialog me ne, udhëheqësit E Kishave, sa më shpejt të jetë e mundur në mënyrë që të:

  1. për t'iu përgjigjur sfidave që veprimet e grupeve radikale në Jeruzalem paraqesin si për komunitetin E Krishterë ashtu edhe për sundimin e ligjit, dhe për të bërë gjithçka për të siguruar që asnjë qytetar dhe asnjë organizatë të mos përballet me kërcënimin e dhunës dhe frikësimit;

  2. Filloni një dialog me qëllim të krijimit të një zone të veçantë Të Trashëgimisë kulturore Të Krishterë në mënyrë që të sigurohet integriteti I Lagjes Së Krishterë në Qytetin E Vjetër Të Jeruzalemit dhe të ruhet identiteti dhe trashëgimia e tij unike për mirëqenien e komunitetit lokal, vendit dhe botës.

Patriarkët dhe Krerët E Kishave Të Jerusalemit