Francë11.11.2021Një burim: Ortodokse Globale
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Gjykata franceze pranoi se kisha E Kryeengjëllit Michael Në Kanë i përket Kishës Ortodokse ruse

Në Francë, gjykata vendosi që Rusia është pronari i ligjshëm i Kishës Ortodokse Archangel Michael në Kanë. Procesi gjyqësor zgjati rreth shtatë vjet, sipas botimit Global Orthodox në lidhje me Kanalin Telegram të gazetares Anastasia Popova.

"Tempulli ynë! Një gjykatë franceze ka vendosur se Rusia është pronare e ligjshme e Kishës Archangel Michael Në Kanë", ka shkruar ajo. "Faleminderit të gjithëve që, pavarësisht opozitës së fuqishme, bënë përpjekje, luftuan, nuk u dorëzuan, u shqetësuan dhe shpresuan. Nga pala franceze (likuiduesi i shoqatës) ka ende një mundësi për të apeluar, por nëse ajo do ta bëjë atë është e paqartë. Gjithsesi, vendimi është historik dhe shumë, shumë i shumëpritur!"shtoi ajo.

Siç thuhet në mesazh, tani do të jetë e mundur të fillohet restaurimi i ndërtesës.

** Ndihmë**

Archangel Michael Church Është një kishë Ortodokse E Kryepeshkopatës Së Kishave ortodokse ruse në Evropën Perëndimore të Patriarkanës Së Moskës, e vendosur në Kanë (Francë) Në Bulevardin Alexander III. Ndërtuar nga arkitekti francez Louis Nouveau në 1894. Tërheqja E Cote d'azur. Deri më 24 prill 2015, Duka I Madh Nikolai Nikolaevich Jr.dhe gruaja e Tij Dukesha E Madhe Anastasia Nikolaevna u varrosën në kriptën e tempullit. Në kriptën e kishës mbeten varret e Dukës Së Madh Peter Nikolaevich dhe Gruas Së Tij Dukeshës Së Madhe Militsa Nikolaevna, si dhe Princit Peter Të Oldenburg.

Vendosja e kishës në emër të Kryeengjëllit Të Shenjtë Michael Me një kapacitet për 400 njerëz u bë me bekimin E Mitropolitit Palladius Të Shën Petersburg dhe Ladoga më 23 prill (5 Maj), 1894, dhe shenjtërimin e saj më 22 nëntor (4 dhjetor) të të njëjtit vit. Pas shenjtërimit të kishës, komuna E Kanës njoftoi vendimin e saj për të riemëruar rrugën në të cilën u ndërtua kisha Në Bulevardin Alexander III. Kisha mori donacione të rëndësishme nga anëtarët e Familjes Perandorake. Kështu, Duka I Madh Mikhail Mikhailovich dhuroi enë të shenjta, kryqin e altarit, Ungjillin dhe një censor argjendi. Duka I madh Sergei Mikhailovich dhuroi një gardh metalik të kishës. Princi S. M. Golitsyn-në kokën e tempullit një kryq i hapur dhe dy piktura të lashta italiane montuan ikona: Shpëtimtari dhe Nëna e Zotit. Ndër reliket e kishës janë arka me reliket E Gjonit Të Kronstadt, Seraphim Të Sarov dhe Simeon Të Verkhotursky.

Famullia e Ushtrisë ruse ndihmoi ushtarët dhe oficerët e plagosur të Korpusit Të Ekspeditës së Ushtrisë ruse në Francë gjatë Luftës Së Parë Botërore, të cilët u trajtuan në Spitalin Ndihmës Të Kanës Nr. Shumë prej tyre janë varrosur në varrezat e qytetit Të Grand-Jas, ku u ngrit një kryq madhështor mermeri mbi varrin e përbashkët të ushtarëve rusë dhe serbë. Pas Revolucionit të tetorit të vitit 1917, dasma, pagëzime dhe funerale të shumta të anëtarëve të familjes perandorake ruse dhe aristokratëve të tjerë që ikën Nga Rusia u zhvilluan brenda mureve të tempullit. Ndër anëtarët e parë të komunitetit ishte mbesa E Aleksandër Pushkinit, Sofia Merenberg (Kontesha E Thornby). Dasma E Dukës Së Madhe Andrey Vladimirovich me balerinën Matilda Kshesinskaya u zhvillua në kishë në 1921.

Në Maj 2002, shoqata famullitare e kishës Së Kanës, pas rektorit të saj, votoi për të transferuar në juridiksionin e ROCOR jo-kanonik (B), Dhe Barnaba (Prokofiev) në skizmë u bë i njohur si "Kryepeshkopi i Kanës dhe Evropës". Pasi Barnaba u kthye nga skizma në 2006, kisha u administrua nga ROCOR. Sidoqoftë, aktivitetet E Barnabës në skizmë dhe pas kthimit të tij prej saj çuan në fillimin e një numri padish kundër tij.

Më 22 Maj 2014, në mbledhjen e përgjithshme të shoqatës, Kryeprifti Vladimir Jagiello, rektori për një kohë të gjatë i Kishës Së Shenjës në Paris, u zgjodh rektor i Kishës Së Kanës. Kryepeshkopi Job (Gecha), administratori i Arkidioqezës Së Kishave Ortodokse ruse në Evropën Perëndimore (Patriarkana E Kostandinopojës), lëshoi një dekret për pranimin e famullisë Së Kanës në juridiksionin e tij.

Në shtator 2019, komuniteti i famullisë mbështeti Kryepeshkopin John (Renneto), administratorin e Arqipeshkvisë, i cili vendosi të bashkohej Me Patriarkanën E Moskës.