Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Qendra Për Rehabilitimin Dhe protetikën E Fëmijëve u hap në Kompleksin rus në Damask

Më 6 Mars 2022, Metropolitani Hilarion I Volokolamsk, Kryetar I Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, mori pjesë në ceremoninë e hapjes së Qendrës për Rehabilitimin dhe Protetikën E Fëmijëve, të vendosur në Kompleksin e Kishës Ortodokse ruse në Damask.

Qendra u organizua me bekimin E Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill Të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë me mbështetjen E Patriarkut John X Të Antiokisë dhe Të Gjithë Lindjes, Këshilli Për Bashkëpunim me Shoqatat Fetare nën Presidentin e Federatës ruse, Fondacioni për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, Fondacioni I Bamirësisë "Njohja", Fondacioni I Bamirësisë "Kirche in Not".

Në ceremoni morën pjesë: Ministri i Punëve Fetare dhe Waqfs e Republikën Arabe të Sirisë Muhamed Abdul Sattar Al-Sayed; Ministri i Vetëqeverisjes Lokale dhe Ekologji Hussein Makhlouf; Ambasadorin e Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë të Federatës ruse në Republikën Arabe të Sirisë A.V. Efimov, Zëvendës i Njerëzve të Këshillit të Siriane Arabe Republika, Kreu i Komisionit Parlamentar për Marrëdhënie me Kishën Ortodokse Mari al-Bitar, Shefi i shërbimeve mjekësore të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Sirisë Kolonel Gjeneral Michel Farah; Kryetari i bashkisë së Damaskut Adel Al-Olabi; i Lartë Vikari të Patriarkut të Antioki Peshkopi Moisiu e Darai; Archpriest Nikolai Balashov, Zëvendës Kryetar i Moskë Patriarkanën e Departamentit të Jashtëm të Kishës Marrëdhënieve, Abbot Arseny (Sokolov), përfaqësues të Patriarkut të Moskës dhe Gjithë Rusisë në Patriarkale Parë e Antiokisë, Prifti Aleksander Karzan, sekretari i DECR Kryetar; N. V. Sukhov, Drejtor i qendrës ruse Qendra e kulturës në Damask; N. V. Sukhov, Kreu i Aluafa Rimal Alsaleh Fondacioni Bamirës; Xhihadi Muhamed Haddad, shefi mjek i Qendrës për Rehabilitimin e Fëmijës dhe Prosthetics në rus të Kishës Ortodokse Kompleks në Damask; drejtori i kësaj Qendre Hassan Raya, Zëvendës i Drejtorit të Përgjithshëm të Bamirëse të Fondacionit "Njohje" I. A. Parfenov; asistent i DECR Kryetari V. Yu. Li.

Të ftuar të rëndësishëm të eventit ishin 30 fëmijë që më parë kishin qenë protetikë, si dhe prindërit e tyre.

Si pjesë e ceremonisë së hapjes së qendrës, u zhvillua një prerje ceremoniale e një fjongo simbolike.

Duke përshëndetur përfaqësuesit e lartë të autoriteteve Shtetërore Siriane, Kishën Ortodokse Antiokiane Dhe udhëheqjen E Damaskut, Mitropoliti Hilarion preku historinë e krijimit të qendrës së rehabilitimit:

"Disa vjet më parë, ne filluam një program rehabilitimi për fëmijët Sirianë që vuajtën gjatë konfliktit ushtarak: ata u hodhën në erë nga minat, u plagosën nga copëza nga bombat shpërthyese. Disa prej tyre humbën një këmbë ose një krah, disa humbën të dy këmbët, disa humbën shikimin. Kur këta fëmijë filluan të vinin Në Rusi, kuptuam se rehabilitimi duhet të jetë gjithëpërfshirës. Një fëmijë që ka humbur një krah ose këmbë duhet jo vetëm të pajiset me një protezë – ai duhet të mësohet se si ta përdorë këtë protezë, dhe më e rëndësishmja, është e rëndësishme ta mësoni atë të jetojë përsëri. Kjo kërkon një qasje gjithëpërfshirëse dhe pjesëmarrjen e specialistëve të ndryshëm.

Kur këta fëmijë erdhën tek ne, ata nuk buzëqeshën, praktikisht nuk folën. Atyre iu dhanë lapsa me ngjyra-ata morën një laps të zi dhe vizatuan bomba, raketa. Por pastaj psikologët, protetistët, terapistët, okulistët punuan me fëmijët e prekur dhe gradualisht vullneti për të jetuar u kthye tek ata.

Ne shumë shpejt e kuptuam se nëse duam të arrijmë më shumë fëmijë, duhet të krijojmë një qendër rehabilitimi këtu, në vend, në vend që t'i çojmë në Moskë. Dhe kështu, në bazë të Zyrës Përfaqësuese të Kishës Ortodokse ruse nën Patriarkun E Antiokisë, ne krijuam këtë qendër në mënyrë që fëmijët të mund të silleshin këtu, në mënyrë që protetika të instalohej këtu, psikologët punuan me ta, në mënyrë që rehabilitimi i tyre gjithëpërfshirës të mund të ndodhte këtu.

Siç e kuptoni, fëmija kërkon vëmendje të vazhdueshme, ai nuk mund vetëm të vënë një protezë dhe le të shkojë në të katër anët. Fëmijët po rriten, që do të thotë se çdo gjashtë muaj është e nevojshme të zëvendësohet proteza. Fëmija duhet të jetë nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të mjekëve, ju duhet të punoni me të, ju duhet të bisedoni me të.

Kur na erdhi një nga fëmijët e plagosur (ai humbi gjymtyrët), i tregova për një njeri për të cilin të gjithë lexuam në shkollë në kohën Sovjetike – një pilot që humbi të dy këmbët gjatë Luftës Së Madhe Patriotike. Por ai kishte një vullnet të tillë për të jetuar, një dëshirë të tillë për të fituar, që në vend që të çmobilizohej, ai bëri gjithçka për t'u kthyer në fluturim. Ai u dha proteza - ai mësoi të fluturonte përsëri dhe më pas rrëzoi shumë aeroplanë të armikut, u bë Një Hero i Bashkimit Sovjetik. Shkrimtari Boris Polevoy shkroi një libër për këtë pilot - u quajt "Historia e Një Njeriu Të Vërtetë."

Detyra jonë është të ndihmojmë secilin prej këtyre fëmijëve të bëhen njerëz të vërtetë, në mënyrë që pavarësisht asaj që u ndodhi atyre në fëmijëri, secili prej tyre të jetonte një jetë të mirë dhe të lumtur. Për këtë jemi këtu."

Kryetari I DECR falënderoi Ministrinë Siriane të Shëndetësisë, Ministrinë E Waqfs, Ministrinë E Arsimit, Bashkinë E Damaskut, Ambasadën e Federatës ruse në Republikën Arabe Siriane dhe të gjithë ata që ndihmuan në krijimin dhe mbështetjen në funksionimin e mëtejshëm të Qendrës për Rehabilitimin E Fëmijëve dhe Protetikën në Kompleksin e Kishës Ortodokse ruse në Damask.

Kryetari I DECR shprehu mirënjohje të veçantë Për Fondacionin për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, me pjesëmarrjen e të cilave u kryen riparime në Qendër, u blenë pajisje moderne mjekësore. "Ne kemi aplikuar Në Fondin Për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë me një kërkesë për të vazhduar financimin e këtij projekti. Shpresojmë që një vendim pozitiv të merret tashmë Në Mars, në një mbledhje të bordit Të Fondacionit", theksoi kryetari I DECR.

"Dua të siguroj vëllezërit Dhe motrat Tona Siriane se Rusia dhe Kisha Ortodokse ruse do të jenë gjithmonë me ju. Ne do të bëjmë gjithçka në fuqinë tonë për të siguruar që vendi juaj të ngrihet nga rrënojat sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë që të gjithë banorët, fëmijët dhe të rriturit e tij, të jenë të lumtur", tha Në përfundim Mitropoliti Hilarion.

Pastaj pati një fjalim Nga Ministri I Punëve Të Waqf të Republikës Arabe Siriane, Mohammed Abdul Sattar al-Sayed. Ai shprehu mirënjohje të thellë" për punën shumë të rëndësishme humanitare " për ata që bënë përpjekje për të krijuar këtë Qendër, para së Gjithash Për Shenjtërinë E Tij Patriarkun Kirill Të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë dhe Të Gjithë Kishës Ortodokse ruse, Primatin e Kishës Ortodokse Të Antiokisë, Patriarkun E Tij Beatitude John X, autoritetet rajonale dhe lokale, Ambasada e Federatës ruse në Siri.

"Ne gjithashtu dëshirojmë të falënderojmë Metropolitanin Hilarion, të cilin e njohim shumë mirë për shkak të faktit se ai ka bërë shumë vizita në vendin tonë, për vëmendjen e tij për zbatimin e këtij projekti," tha ministri.

Përveç kësaj, kryetari shprehu mirënjohje për kreun e misionit diplomatik rus në Republikën Arabe Siriane, duke theksuar: "Marrëdhëniet midis vendeve tona po thellohen dita ditës."

Ai theksoi se zbatimi i një projekti kaq të rëndësishëm për të ndihmuar viktimat kryhet "në përmbushje të mësimeve të Jezu Krishtit, i cili foli për paqen dhe dashurinë.""Nuk ka dyshim se sjellja e paqes në tokë është ajo që Kisha Ortodokse ruse po bën aktualisht në Siri në bashkëpunim me Patriarkun John X Të Antiokisë", shtoi Mohammed Abdul Sattar al–Sayed.

"Ne dëshirojmë të shprehim mirënjohjen tonë më të sinqertë dhe të thellë Për Federatën ruse, Presidentin E saj Vladimir Putin, Patriarkun Kirill", tha ministri.

Ambasadori rus Në Siri A. V. Efimov, duke iu drejtuar pjesëmarrësve të ceremonisë së hapjes së qendrës së rehabilitimit të fëmijëve, tha: "Këtu sot jemi një familje, Të Krishterë dhe Myslimanë, kemi një festë të përbashkët: po hapim këtë qendër madhështore për trajtimin e fëmijëve. Unë mendoj se fëmijët janë gjëja më e rëndësishme në jetën tonë, dhe aq më tepër ne duhet të kujdesemi për ata fëmijë që kanë vuajtur nga kjo luftë e tmerrshme."

Duke falënderuar të gjithë ata që kontribuan në zbatimin e një projekti kaq të rëndësishëm humanitar, diplomati theksoi: "hapja e qendrës është një tjetër dëshmi se çfarë marrëdhëniesh vëllazërore, strategjike, miqësore kanë dy vendet tona; këto marrëdhënie kanë rrënjë historike në të gjitha nivelet: në nivelin e presidentëve, në nivelin e qeverive, parlamenteve dhe popujve."

Pastaj pati një fjalim përshëndetës nga famullitari i lartë I Patriarkut Të Tij Beatitude Gjoni I Antiokisë, Peshkopi Moisiu i Darait.

Një turne në qendrën e rehabilitimit u mbajt për audiencën. Pastaj pati një bisedë me fëmijët që po i nënshtrohen rehabilitimit. Fëmijët morën dhurata të paharrueshme nga Metropolitani Hilarion.

Qendra do të vazhdojë punën e saj në baza ditore. Pacientët e rinj do të ndihmohen nga pediatër, traumatologë, neurologë, psikologë, rehabilitologë dhe instruktorë të terapisë fizike.

Puna E mjekëve Sirianë do të kryhet nën patronazhin e Qendrës Shkencore dhe Praktike të Psikoneurologjisë Së Fëmijëve të Departamentit Të Shëndetësisë Në Moskë.