Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Delegacioni I Fondacionit për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë u takua Me Peshkopin Gerasim Të Gorno-Karlovac

Më 8 dhjetor 2021, Kryeprifti Nikolai Balashov, Nënkryetar I Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës dhe një delegacion I Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, i kryesuar nga Drejtori Ekzekutiv I Fondacionit Egor Skopenko, vizitoi Dioqezën Gorno-Karlovac të Kishës Ortodokse serbe të vendosur në Kroaci.

Kryeprifti Nikolai Balashov, Egor Skopenko dhe personat e tyre shoqërues u takuan me Peshkopin Gerasim Të Gorno-Karlovac. Në takim morën pjesë rektori i Kishës Ortodokse ruse Në Beograd, Kryeprifti Vitaly Tarasyev, rektori i manastirit Të Goricës për nder Të Ikonës së Nënës Së Zotit "Troeruchitsa" Arkimandrite Naum (Milkovich), prifti Dragan Kalamanda, i cili kujdeset për komunitetin E Kishës Glinsky Të Dioqezës Së Gorno-Karlovac, një punonjës I SEKRETARIATIT TË DEKRATIT Për Marrëdhëniet Ndër-Ortodokse A. Y. Hoshev, drejtor i firmës arkitekturore DHE ndërtimit "POP-M. popovachki, dhe gjithashtu një grup Punonjësish Të Fondacionit Për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë.

Kryeprifti Nikolai Balashov përshëndeti ngrohtësisht Peshkopin Gerasim Të Gorno-Karlovac në emër të Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë dhe Mitropolitit Hilarion Të Volokolamsk, Kryetar I DECR.

Në përgjigjen e tij, Peshkopi Gerasim preku temën e ndihmës që i është dhënë historikisht Kishës Ortodokse serbe dhe popullit serb Nga Kisha Ortodokse ruse. "Ju falënderoj për mbështetjen që ndiejmë-për mbështetje shpirtërore, lutëse, materiale–" vuri në dukje hierarku. - Në kishat në dioqezën time, ka ende libra liturgjikë Në Sllavishten E Kishës, të cilat i morëm si ndihmë dhe mbështetje Nga Kisha Ortodokse ruse... Dhe kjo është vetëm një pjesë e vogël e ndihmës që morëm."

Një nga temat kryesore të takimit ishte situata e dioqezës dhe kushtet e shërbimit të klerit të saj, veçanërisht në kontekstin e pasojave të tërmetit shkatërrues me epiqendër në territorin e saj që ndodhi në fund të dhjetorit 2020. "Unë do të doja të shprehja mirënjohjen Time Për Kishën Ortodokse ruse që ishte e para që u përgjigj pas tërmetit që ndodhi në këto vende, gjatë të cilit u dëmtuan disa faltore," Tha Peshkopi Gerasim, duke diskutuar me Kryepriftin Nikolai Balashov dhe Egor Skopenko pjesëmarrjen e Fondit Të Kulturës Së Krishterë Dhe Mbështetjes Së Trashëgimisë në restaurimin e një prej faltoreve Të dioqezës Gorno-Karlovac të prekur nga tërmeti - Kisha

Kisha E Lindjes Së Virgjëreshës Mari Të Bekuar Në Argjilë u ndërtua në vitin 1963 në kujtim të kishës me të njëjtin emër të shkatërruar Nga Ustashët, e cila në vitin 1941 u bë vendi i martirizimit të 1.567 Serbëve të vrarë Nga Ustashët për qëndrueshmëri në besimin Ortodoks dhe refuzim për t'u kthyer në Katolicizëm. Në periudhën e pasluftës, autoritetet komuniste penguan restaurimin e kishës, dhe në 1963 u ngrit një kishë e re Në Argjilë, e cila në dhjetor 2020, së bashku me shtëpinë e famullisë që ndodhej në të, pësoi nga një tërmet dhe ka nevojë për punë riparimi dhe restaurimi.

Në të njëjtën ditë, Kryeprifti Nikolai Balashov, Egor Skopenko dhe personat e tyre shoqërues vizituan qytetin E Glinës, ku, me pjesëmarrjen personale të Peshkopit Gerasim Të Gorno-Karlovac, ata u njohën me gjendjen e Kishës së Lindjes Së Virgjëreshës Mari Të Bekuar. Rektori i manastirit Të Goricës, Arkimandriti Naum( Milkovich), prifti Dragan Kalamanda, si dhe drejtori i firmës arkitekturore dhe ndërtimore "POP-AP" A.-M. Popovachki morën pjesë në inspektimin e tempullit dhe konsultimet për projektin e restaurimit të tij.

Të ftuarit gjithashtu vizituan qytetin turistik Të Crikvenica në bregdetin E Adriatikut, ku, të shoqëruar nga Prifti Jovan Galamich, i cili është kisha e komunitetit Të Rijekës, ata vizituan kishën E Shën Nikollës, e ndërtuar në 1924 me shpenzimet e vejushës së një diplomati të shquar rus, Ambasador I Perandorisë ruse Në Mbretërinë E Serbisë N. G. Hartwig (1857-1914) dhe përdoret në periudhën e luftës për kujdesin shpirtëror të refugjatëve Nga Rusia Sovjetike