Takimi I Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill Me A. E. Likhachev
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Shenjtëria E tij Patriarku Kirill u takua Me Alexey Likhachev, CEO I Korporatës Shtetërore Rosatom

Më 17 gusht, Në Rezidencën Patriarkale dhe Sinodale në Manastirin Danilov në Moskë, Patriarku I Tij I Shenjtërisë Kirill u takua me Drejtorin e Përgjithshëm të Korporatës Shtetërore Të Energjisë Atomike Rosatom, Kryetar i Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë Alexey Evgenievich Likhachev.

Duke marrë parasysh ndihmën e Kishës Ortodokse ruse dhe në lidhje me 60 vjetorin e lindjes së tij, Patriarku I Shenjtërisë Së tij Kirill i dha A. E. Likhachev Urdhrin e Princit Të Bekuar Aleksandër Nevsky (shkalla III), Shërbimi Për Shtyp I Patriarkut Të Moskës dhe të gjitha Raporteve Të Rusisë.

"Unë jam shumë mirënjohës për gjithçka që po bëni për Atdheun, për fuqinë e tij, për prosperitetin dhe për sa i përket marrëdhënieve kishë-shtet," tha Primati i Kishës Ortodokse ruse, duke paraqitur çmimin.

Pas ceremonisë së ndarjes së çmimeve, Shenjtëria e tij pati një bisedë me A. e. Likhachev në Dhomën E Fronit të Dhomave Patriarkale.

"Unë do të doja të them edhe një herë se është e vështirë të mbivlerësohet rëndësia e Rosatom në zhvillimin shkencor dhe teknik të vendit tonë", tha Shenjtëria e tij. "Një organizatë e tillë e fuqishme si Rosatom, përveç aktiviteteve të saj thelbësore, kryen shumë gjëra të mira që ndihmojnë njerëzit."

"Kam pasur mundësinë të vizitoj Në mënyrë të përsëritur Sarov dhe Qendrën Bërthamore. Në një kohë, kur isha ende në shkollë, fizika ishte lënda ime e preferuar dhe në një moment më erdhi në mendje mendimi nëse duhet të zgjidhja një rrugë që lidhet me fizikën," Shenjtëria E tij Patriarku ndau kujtimet e tij. - Por pastaj dimensioni shpirtëror mori përsipër. Por nuk kishte alternativë tjetër përveç teologjisë dhe fizikës në jetën time."

"Pastaj, në fund të fundit, unë i përkas brezit kur një romancë kaq e veçantë shoqërohej me fizikën bërthamore, me fizikën në përgjithësi," vazhdoi Primati. - Kjo, nga njëra anë, është mbrojtja e vendit tonë nga kërcënimet e jashtme, dhe, natyrisht, të kuptuarit se energjia bërthamore është e aftë t'i sigurojë vendit energji. Dhe të gjithëve iu duk se energjia bërthamore me të vërtetë kishte mundësi të pashtershme, dhe në shumë mënyra përparimi shkencor dhe teknologjik I Rusisë u shoqërua me arritjet në fushën tuaj."

"Gjithçka për të cilën po flas tani ka shkuar shumë përpara në një mënyrë që është e pamundur të vlerësohet, dhe falë kryesisht aktiviteteve të Qendrës Bërthamore. Prandaj, falënderimet e mia të përzemërta për ju, të gjithë stafin e Qendrës Bërthamore. Ishte pikërisht me aktivitetet tuaja dhe aktivitetet e paraardhësve tuaj, me aktivitetet e ekipit tuaj, që sigurimi i sovranitetit të vërtetë të vendit tonë ishte i lidhur. Prandaj, është e vështirë të krahasosh rolin e institucionit tënd dhe këtë fushë të veprimtarisë shkencore dhe teknike me ndonjë tjetër që do të ndikonte kështu në fatin historik të Rusisë," tha Shenjtëria e tij.

"Unë gjithashtu do të doja të them se gjithmonë ka qenë prekëse për mua se si shkencëtarët kanë ruajtur dhe ruajtur kujtesën e Shën Serafimit. Ky është një kombinim i mahnitshëm i racionalizmit dhe misticizmit: nga njëra anë, racionaliteti i shkencëtarëve dhe nga ana tjetër, misticizmi shpirtëror i Shën Serafimit. Ata janë lidhur disi në një mënyrë të veçantë në përvojën e Sarovit modern", theksoi Shenjtëria e tij Patriarku.

"Prandaj, do të doja të shprehja edhe një herë respektin dhe mirënjohjen time të thellë për punët tuaja dhe punët e kolegëve tuaj, për të thënë se Përmes Shën Serafimit, Kisha Ortodokse ruse është me ju," vuri në dukje Primati.

Në përgjigje, drejtori I Rosatom falënderoi përzemërsisht Shenjtërinë E Tij Patriarkun: "Faleminderit shumë, Shenjtëria juaj, për fjalët tuaja të mira. Dua të theksoj edhe një herë se i perceptoj ato vetëm si inkurajim për punë të mëtejshme."

"Ju thatë fjalë shumë të mira dhe të thella për Sarov, për mua kjo temë nuk është indiferente dy herë – si kreu i industrisë bërthamore dhe si një person i lindur atje," Tha A. e. Likhachev.

Sipas tij, dimensioni shpirtëror i aktiviteteve të tyre është i rëndësisë më të rëndësishme për punonjësit E Rosatom: "punonjësit Tanë, shkencëtarët dhe punëtorët E zakonshëm kanë një kombinim të besimit në Zot, në drejtësinë e tij dhe në fuqinë e dijes Dhe dashurinë Për Atdheun – ata disi vijnë shumë natyrshëm, për mendimin tim pikëpamja është plotësisht e qëndrueshme."

A. e. Likhachev gjithashtu falënderoi Shenjtërinë E tij Patriarkun Kirill për vëmendjen e tij të vazhdueshme ndaj jetës kishtare Të Sarovit.

"Ne jemi shumë krenarë që ju shenjtëruat Kishat tona Të restauruara Sarov dhe na vizitoni atje rregullisht", shtoi kreu I Rosatom.

Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar i Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, Kryeprifti Nikolai Balashov, këshilltar i Patriarkut të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë, Dhe Drejtor i Fondit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë E. I. Skopenko mori pjesë në ceremoninë e ndarjes së çmimeve dhe në bisedë.