Një takim u mbajt Me Ministrin E Punëve Të Waqf Të Sirisë
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Një takim u mbajt Me Ministrin E Punëve Të Waqf Të Sirisë

Më 22 janar, gjatë qëndrimit të tij në Siri, me bekimin e Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill Të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë, Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar i Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, u takua në Damask Me Sheik Abd Al-Sattar Said, Ministër I Punëve Të Waqf Të Republikës Arabe Siriane. Në takim morën pjesë Patriarku I Tij I Lumturimit John X I Antiokisë Së Madhe Dhe I Gjithë Lindjes, hierarkët E Patriarkanës Antioki Mitropoliti Efraim I Alepos Dhe Alexandretta Dhe Peshkopi Roman I Seleucia, anëtarët e delegacionit Të Kishës Ortodokse ruse, Kryeprifti Nikolai Balashov, Këshilltar I Patriarkut Kirill Të Moskës Dhe Të Gjithë Rusisë, Kryeprifti Igor Yakimchuk, Zëvendëskryetari I DECR, përfaqësues I Patriarkut Të Moskës Dhe I Gjithë Rusisë Patriarkut Të Antiokisë Dhe Të Gjithë Arkimandritit Philip (Vasiltsev) Të LINDJES dhe prifti alexander ershov, Ndihmës I Kryetarit Të Decr, Ambasadori I Jashtëzakonshëm Dhe fuqiplotë i rusisë në siri A. V. Efimov, Drejtori Ekzekutiv I Fondit Për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë E. I. Skopenko, kreu i qendrës Për Rehabilitimin dhe Protetikën E fëmijëve Nasr-Allah Hassan Faez.

Biseda, e cila u zhvillua në një atmosferë të ngrohtë dhe miqësore, diskutoi çështjet e bashkëpunimit ndërfetar, si dhe ndihmën humanitare të ofruar nga Federata ruse dhe komunitetet fetare të Rusisë për popullin e Sirisë.

Ministri Vakufov e quajti këtë ditë të bekuar, në të cilën u bë shenjtërimi i dy kishave Ortodokse të shkatërruara si rezultat i operacioneve ushtarake dhe tani të restauruara nga Patriarku I Antiokisë dhe I Gjithë Lindjes John X.

Ai më kërkoi t'i përcjell mirënjohjen E Tij Presidentit të Federatës ruse dhe ushtrisë ruse "për gjithçka që keni bërë për ne, duke qëndruar krah për krah me ne në luftën kundër terrorizmit global."

Ministri gjithashtu ndau kujtimet e vizitës së tij në Rusi në shtator 2022, një vizitë NË DECR, si dhe komunikimin me Shenjtërinë E tij Patriarkun Kirill të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë, duke vënë në dukje se ai ka një foto të një takimi me Primatin E Kishës ruse Në Moskë në zyrën e tij. Ai i bëri thirrje Mitropolitit Anthony me një kërkesë për t'i përcjellë përshëndetje dhe fjalë mirënjohjeje Patriarkut Kirill.

Siç Tha Sheiku Abd Al-Sattar, populli Sirian dhe Presidenti Sirian "qëndrojnë krah për krah Me Rusinë" në këto kohë të vështira. "Ne e dimë se Sot Rusia mbron vlerat globale që janë të njëjta si për Të Krishterët ashtu edhe Për Myslimanët. Ajo nuk po lufton për veten e saj-ajo po lufton për të vërtetën. Ne – Si Myslimanët ashtu Edhe Të Krishterët-jemi me ju në këtë luftë dhe në këto vështirësi."

Nga Ana e tij, Mitropoliti Anthony I Volokolamsk falënderoi Ministrin për mikpritjen e tij. "Veryshtë shumë e gëzueshme të të takoj përsëri-tani në tokën Siriane," tha ai, duke i përcjellë bashkëbiseduesit Nga Shenjtëria E tij Patriarku Kirill i Moskës dhe I Gjithë Rusisë dëshira të ngrohta për shëndet të mirë dhe ndihmën e Zotit në punët e tij.

Hierarku ndau me Ministrin E Waqfs përshtypjet e tij për udhëtimin e tij në Siri, duke thënë, në veçanti, se më 21 janar, së bashku me Patriarkun E Tij Të Lumturisë John X Të Antiokisë, ai vizitoi Kompleksin E Kishës ruse në Damask dhe u njoh me punën E Qendrës Së Rehabilitimit dhe Protetikës së Fëmijëve që vepron nën të. "Kisha Ortodokse ruse mori pjesë aktive në krijimin e kësaj qendre dhe tani vazhdon të mbështesë aktivitetet e saj," Tha Mitropoliti Anthony I Volokolamsk. - Ne ishim shumë të impresionuar me atë që pamë. Nga njëra anë, është e frikshme të shohësh dhimbjen dhe vuajtjet e fëmijëve të pafajshëm, por nga ana tjetër, është e gëzueshme që në një kohë të shkurtër treqind fëmijë tashmë i janë nënshtruar me sukses trajtimit dhe rehabilitimit në këtë qendër. Ne nënshkruam një marrëveshje dje për të vazhduar bashkëpunimin tonë për vitin e ardhshëm."

Dhe të dielën, 22 janar, një delegacion i Kishës Ortodokse ruse i udhëhequr nga Mitropoliti Anthony pati mundësinë të shoqëronte Patriarkun E Tij Të Lumturimit John në shenjtërimin e dy kishave të rikrijuara. Duke krahasuar ndjenjat e pjesëmarrjes në këto ngjarje me gëzimin e Pashkëve, Peshkopi Anthony tha: "Në të dy qytetet – Arbin Dhe Az-Zabadani – ka ende gjurmë të tmerrshme lufte. Me sy të lirë, ju mund të shihni se sa më shumë duhet të restaurohen për t'i kthyer qytetet në jetën normale. Por është shumë prekëse që një nga vendet e para që banorët e një dhe një qyteti tjetër donin të ringjallnin ishte tempulli. Siç e dini, vendi ynë dhe Presidenti I Rusisë Vladimir Putin personalisht i mbështetën këto projekte në çdo mënyrë të mundshme. Falë shtetit rus, këta tempuj u restauruan, dhe Sot Lumturia e Tij i krahasoi ato me nuset e bukura."

Kryetari I DEKR-së theksoi se përfaqësuesit e komunitetit Mysliman ishin të pranishëm në një ngjarje kaq të rëndësishme për Të Krishterët vendas në të dy qytetet. "Me sy të lirë, ju mund të shihni se çfarë lloj, marrëdhëniet vëllazërore janë zhvilluar këtu midis Të Krishterëve dhe Myslimanëve. Siç Tha Sot Patriarku I Tij I Lumturisë John, njerëzit me të vërtetë besimtarë, për të cilët besimi është një përparësi, gjithmonë mbajnë një mesazh paqeje, dashurie dhe mirëkuptimi të ndërsjellë. Fakti që ka një tempull dhe një xhami në të njëjtën rrugë është një shembull i mirë se si përfaqësuesit e feve të ndryshme, por njerëzit me të vërtetë fetarë duhet të jetojnë së bashku."

Gjatë bisedës së mëtejshme, Ministri Vakufov theksoi se Myslimanët në Siri i trajtojnë Të Krishterët me dashuri. Ai gjithashtu vuri në dukje me mirënjohje rolin e madh të Kishës Ortodokse ruse në zbatimin e projektit për krijimin e Një Qendre për rehabilitimin dhe Protetikën e fëmijëve në Damask, në të cilën fëmijët që vuajtën gjatë armiqësive marrin ndihmë të paçmuar.