Siri01.11.2021Një burim: Ortodokse Globale
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Shkencëtarët rusë po përgatisin material për restaurimin e kishave Të Krishtera Në Siri

Një studim i plotë i Kishës Së Shën Helenës me qëllim të restaurimit të mëtejshëm u krye nga arkeologët rusë në qytetin Sirian Të Alepos. Kjo raportohet nga botimi Global Orthodox në lidhje me shërbimin për shtyp të Institutit të Historisë dhe Kulturës Materiale të Akademisë ruse të Shkencave.

Kisha E Shën Helenës në Alepo është një nga kishat më të vjetra të epokës Së Hershme Të Krishterë. Ndërtimi i saj daton në shekullin e pestë PAS KRISHTIT. Tani ndërtesa është në gjendje të mjerueshme. Shkencëtarët rusë studiojnë çdo metër të ansamblit arkitektonik në detaje.

Fillimisht, siç tha kreu I Departamentit Të Arkeologjisë Së Ruajtjes SË Iimc RAS, Kandidat I Shkencave Historike Natalia Solovieva, kishte një shesh Romak në vendin e ndërtesës fetare, pastaj u shfaq një kishë, dhe madje Edhe Më vonë Arabët erdhën dhe ndërtuan një medrese rreth saj. Në të njëjtën kohë, edhe gjatë Mesjetës së errët dhe militante, ndërtesa nuk u shkatërrua. Megjithatë, në kohët tona, terroristët nuk e kanë kursyer trashëgiminë historike.

Si dhe kisha, shumica e qytetit të vjetër është pothuajse e shkatërruar. Do të duhen vite për t'u rikuperuar, dhe nuk ka para në vendin e varfëruar nga lufta tani. Kjo është arsyeja pse Natalia Solovyova, një arkeologe e Akademisë ruse të Shkencave, ngriti çështjen e ndihmës Për Sirinë për të ruajtur kishat E Hershme Të Krishtera. "Për ne, Të Krishterët Ortodoksë të Rusisë, është shkatërrimi i monumenteve Të Hershme Të Krishtera që shkakton dhimbje të veçantë, sepse në çdo kishë ruse ekziston një element i një tempulli Të Hershëm Të Krishterë, Një Bizantin, i cili është i plotë në territorin e Sirisë", shpjegoi një punonjës i Akademisë ruse të Shkencave.

Arkeologët përballen me një detyrë marramendëse-të krijojnë modele 3d të të gjitha monumenteve Të Hershme Të Krishtera. Etiketa të veçanta aplikohen në mure, dhe me ndihmën e tyre krijohet një pamje e fortë, tre-dimensionale e një projekti arkitektonik.

Modelet dixhitale në të ardhmen do të ndihmojnë ata që do të merren me restaurimin e monumenteve. Tani vendi është në procesin e rimëkëmbjes, por ende jo deri në histori. Prandaj, me punën e tyre, shkencëtarët rusë shpresojnë të tërheqin vëmendjen e bashkësisë ndërkombëtare për problemin e kishave Të shkatërruara Të Hershme Të Krishtera.

"Kur të përfundojmë modelet 3D, ne do t'i vendosim të gjitha në faqen e internetit, dhe do të jetë në dispozicion për këdo që dëshiron të shohë, të shëtisë nëpër Të njëjtën Shakra ose Palmyra, ose Bosra. Dhe, në të njëjtën kohë, specialistët do të jenë në gjendje të shohin gjendjen dhe, zoti na ruajt, të bëjnë përpjekje për t'i ruajtur ato," Ndau Solovyova planet e saj.

Ekspedita e shkencëtarëve rusë punon jo vetëm në Aleppo. Shkencëtarët tashmë kanë vizituar qytetin antik Të Bosra, të ndërtuar në kohën e faraonëve Egjiptianë. Kreu kërkime mbi tempujt E Hershëm Të Krishterë në Shakra. Ekspertët mblodhën informacione për të përgatitur modele 3D të kishës SË shekullit V-VI në fshatin Deir al-Salib në provincën E Hama dhe Bazilikën E Qasr ibn Vardan, i njohur gjithashtu si Tempulli I Katër Elementeve. Të gjitha materialet që arkeologët tanë do të jenë në gjendje të mbledhin do të ruhen jo vetëm në Akademinë ruse të Shkencave: kopjet do t'i dorëzohen qeverisë Siriane, e cila do të fillojë restaurimin e plotë pas fillimit të paqes në të gjithë vendin.