Rusia30.12.2021
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Përfaqësuesit E Fondacionit për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë zhvilluan një vizitë pune Në Kroaci

Një delegacion I Fondacionit për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, i kryesuar Nga Drejtori Ekzekutiv Egor Skopenko, zhvilloi një vizitë pune Në Republikën E Kroacisë më 24 dhjetor 2021. Takimi me bashkatdhetarët aktivë u organizua nga Ambasada ruse në Republikën E Kroacisë pas një vizite të përfaqësuesve të Fondit në objektet e Kishës Ortodokse serbe (SPC) më 8-9 dhjetor 2021.

Një nga temat kryesore të takimit ishte çështja e kryerjes së punës restauruese në Kishën E Shën Nikollës Mrekulli Në Crikvenica për të parandaluar shkatërrimin e këtij objekti përkujtimor, si dhe shërbime të mëtejshme adhurimi me pjesëmarrjen e besimtarëve rusishtfolës që jetojnë në Kroaci. Pas diskutimit të kësaj çështjeje, u vendos që të përgatitej një detyrë teknike për restaurimin e kishës, dhomës së priftit dhe ndërtesës pranë saj (kuzhina verore), duke vlerësuar mundësinë e krijimit të një muzeu në këtë ndërtesë.

Në fund të takimit, palët diskutuan edhe çështjen e financimit të restaurimit të pllakave të rëna në Kapelën E Ringjalljes së Krishtit në Varrezat Mirogoj në Zagreb.

Kujtojmë se më 8 dhjetor 2021, një delegacion i Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë vizitoi Dioqezën Gorno-Karlovac të Kishës Ortodokse serbe që ndodhet në Kroaci. Si pjesë e udhëtimit, përfaqësuesit e Fondacionit vizituan qytetin turistik Të Crikvenicës në bregdetin E Adriatikut, ku vizituan kishën E Shën Nikollës.

** Ndihmë**

Kisha E Shën Nikollës Mrekullibërësi u ndërtua në 1924 në Crikvenica nga emigrantët rusë, disa prej të cilëve përfunduan në Kroaci pas Luftës Civile, me ndihmën e vejushës së një diplomati të shquar rus, Ambasadorit të Perandorisë ruse Në Beograd Nikolai Hartwig (1857-1914).

Aktualisht, kisha nuk funksionon, sepse ndërtesa është në gjendje të keqe, afresket, ikonat janë dëmtuar, çatia rrjedh.