Piktura E Katedrales Ortodokse Në Kosice
Sllovakia10.03.2023
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Piktura E Katedrales Ortodokse në qytetin sllovak Të Kosice vazhdon

Punimet e dekorimit të brendshëm po vazhdojnë në Katedralen Ortodokse për nder të Fjetjes së Virgjëreshës Së Bekuar Mari, Shën Gjonit Të Mëshirshëm dhe Shën Rosalia Të Palermos në Kosice (Sllovaki).

Aktualisht, si pjesë e fazës së parë të punës, është duke u zhvilluar pikturimi i pjesës së altarit të tempullit, i cili është planifikuar të përfundojë me festimin e Pashkëve. Faza e parë përfshin projektimin dhe punën përgatitore, pikturimin e qemerit kryesor dhe pjesës së altarit. Si pjesë e fazës së dytë, artistët do të pikturojnë korridoret jugore dhe veriore të tempullit, muret jugore dhe veriore, kolonat, grilat, ballkonin, kangjellat dhe korridorin perëndimor.

Kohëzgjatja totale e të dy fazave të projektit është rreth dy vjet. Punimet kryhen me ndihmën e Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë.

** Ndihmë**

Katedralja Ortodokse, e quajtur Pas Fjetjes së Hyjlindëses më të Shenjtë, Shën Gjon Mëshiruesit dhe Shën Rosalia e Palermos, u ngrit në kurriz të besimtarëve dhe u shenjtërua në 2013, por ka mbetur pa pikturë deri më tani. Zbukurimi i Katedrales në Kosice, qyteti i dytë më i madh në Sllovaki, ka një rëndësi të madhe për forcimin e Ortodoksisë në Republikën sllovake.