Ndihma për viktimat e tërmetit në Turqi
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Komuniteti Ortodoks ndihmon viktimat e tërmetit në Turqi: çfarë po ndodh atje dhe si të mbështesim

Klerikët dhe famullitarët e Kishës Ortodokse ruse në Turqi vazhdojnë të ofrojnë ndihmë për viktimat e tërmetit në Antakya (provinca Hatay). Pas dridhjeve më 6 dhe 20 shkurt, pothuajse 80% e ndërtesave u shkatërruan atje.

Tani Në Antakya, një nga rajonet më të prekura të vendit, njerëzit nuk kanë ujë të pijshëm, ushqim dhe ilaçe të mjaftueshme.

"Shumë jetojnë në tenda të siguruara nga qeveria e Turqisë dhe vendeve të tjera. Vetëm çadra bie në sy, nuk ka shtretër apo shtretër brenda. Gjithashtu nuk ka ku të lani gjërat, kështu që rrobat shpejt bien në gjendje të keqe. Por elektriciteti është kryer në disa objekte, kështu që tani makinat larëse dhe dushet janë shumë të nevojshme atje. Ilaçet janë gjithashtu të nevojshme, veçanërisht insulina. Përveç kësaj, rroba të veçanta janë të nevojshme për një fëmijë me hidrocefalus," tha ai."Prifti Alexey Golovin, përgjegjës për kujdesin e kopesë ruse-folëse në rajonin E Antalisë.

Famullitë ortodokse në Stamboll, Antalia dhe Alanya menjëherë pas tërmetit organizuan koleksione bamirësie për viktimat Në Antakya – grupe prej liri krevati dhe batanije, rroba dhe këpucë, produkte dhe produkte higjienike.

"Kur lexoni lajmet, mund të duket se një tërmet është një katastrofë "një herë": ndodhi një herë, dhe pastaj njerëzit ndihmojnë njëri–tjetrin. Në fakt, situata është shumë më e frikshme. Natën, duhet të flini në rrugë, nga frika e dridhjeve të reja. Njerëzit kanë nevojë për ndihmë mjekësore. Vullnetarët dhe unë po bëjmë xhiron e pacientëve: kohët e fundit i dhamë foshnjës injeksione për pneumoni, shumë njerëz kanë nevojë për fashim. Ne gjithashtu kemi nevojë për ndihmë për klasifikimin e ilaçeve, ka shumë punë në depon e magazinimit. Dhe gjithashtu duhet të luani me fëmijë, prindërit ose të afërmit e të cilëve vdiqën nën rrënoja," tha Svetlana Menshikova, një famullitare e kishës në Antalia.

Për disa javë Svetlana ka punuar si vullnetare në Antakya të shkatërruar. Falë organizatave vullnetare, ajo arriti të japë ndihma humanitare të mbledhura në kisha në vendin e tragjedisë. Sipas të dhënave të fundit, tërmeti në Turqi, tronditja e parë e të cilit ndodhi më 6 shkurt dhe e ndjekur nga të tjerë, u mori jetën 50,096 personave.

Ata që dëshirojnë të ofrojnë të gjithë ndihmën e mundshme për viktimat në rajonin Antakya u kërkohet të kontaktojnë me telefon:

Prifti Georgy Sergeyev, WhatsApp +7 (916) 322-79-14 (përgjegjës për organizimin e kujdesit të kopesë së Kishës Ortodokse ruse në territorin e Republikës Së Turqisë, Stamboll);

Prifti Alexey Golovin +90 (535) 663-72-35 (Antalia);

Prifti Dmitry Bogatyr +90 (541) 154-88-58 (Alanya).

  • Foto nga arkivi i të shenjtës. Alexey Golovin*