Vizita e delegacioneve TË DECR dhe Fondacionit Për Mbështetjen E Kulturës Së Krishterë Të Sirisë
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Patriarku John X I Antiokisë dhe delegacionet E DECR dhe Fondacioni Për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë vizituan Kompleksin e Kishës Ortodokse ruse Në Damask

Më 21 janar, Patriarku I Tij I Lumturimit John X I Antiokisë Së Madhe dhe I Gjithë Lindjes Dhe Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar i Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, vizitoi Kompleksin e Kishës Ortodokse ruse Në Damask. Në kishën E Kompleksit, të shenjtëruar Në emër Të Dëshmorit Të Shenjtë Ignatius, Bartësit Të Zotit, këtij shenjtori iu shërbye një shërbim lutjeje, në të cilin hierarkët E Patriarkanës Antiokiane, Peshkopët Moisiu I Darait, Gjoni I Sergiopolis, Arseny I Filadelfias, Moisiu I Larisës Dhe Roman I Seleucia, anëtarët e delegacionit Të Kishës Ortodokse ruse, Kryeprifti Nikolai Balashov, këshilltar I Patriarkut Të Moskës Dhe Të Gjithë Rusisë Kirill, Kryeprift Igor Balashov, Nënkryetar I DEKR Yakimchuk, përfaqësues i patriarkut Të Moskës dhe të gjithë rusisë në patriarkun E Antiokisë dhe Të Gjithë Arkimandritit lindor filip (vasiltsev) dhe ndihmës i kryetarit të dekr prift alexander ershov, Ambasador I Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Rusisë Në Siri A. V. Efimov, drejtor Ekzekutiv I Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë Egor skopenko.

Duke mirëpritur mysafirët e shquar, Arkimandriti Filip (Vasiltsev) shprehu besimin se vizita e Parë E Mitropolitit Anthony në Kishën Antiokiane si kryetari I RI I DECR sigurisht që do të forconte marrëdhëniet e dashurisë midis dy Kishave lokale vëllazërore. Ai i kërkoi Patriarkut Të Tij Të Lumturimit John që të lutej gjithmonë për Shenjtërinë E tij Patriarkun Kirill, Mitropolitin Anthony Të Volokolamsk, për komunitetin e kishës dhe për Të gjithë Kishën Ortodokse ruse.

Në fjalën e tij, Kryetari I Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës theksoi rëndësinë e Kishës Së Kishës Ortodokse ruse në Damask, e cila, nga njëra anë, është një vend lutjeje dhe ngushëllimi shpirtëror për bashkatdhetarët rusishtfolës Në Damask, ku ata mund të vijnë dhe të luten në gjuhën e tyre amtare, nga ana tjetër, shërben për të ndërtuar një urë të veçantë shpirtërore midis Dy Kishave. Mitropoliti Anthony falënderoi ngrohtësisht Patriarkun E Tij Të Lumturimit John Për vëmendjen dhe kujdesin e Tij për Kompleksin, për mbështetjen e palëkundur të Kishës Ortodokse ruse, për dëshminë e tij të vendosur për të vërtetën dhe angazhimin ndaj kanuneve të shenjta me të cilat Kisha Ortodokse ka jetuar për mijëra vjet.

Lumturimi I tij Patriarku Gjon I Antiokisë shprehu gëzimin e tij për praninë e delegacionit të Kishës Ortodokse ruse në kishë dhe kërkoi t'i përcillte respekt të thellë dhe dashuri të madhe Shenjtërisë Së tij Patriarkut Kirill të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë. Sipas Lumturisë së tij, prania e Zyrës Përfaqësuese të Patriarkanës Së Moskës në Damask, E njëjta Zyrë Përfaqësuese e Patriarkanës Së Antiokisë në Moskë dhe Metokioni i Kishës Ortodokse ruse në Bejrut është dëshmi e miqësisë midis dy Kishave. Lumturimi I tij Patriarku John shprehu mirënjohje Për Mitropolitin Anthony Të Volokolamsk, Ambasadorin rus në Siri, përfaqësuesit e shtetit rus dhe, në personin e tyre, Për të gjithë popullin rus për ndihmën dhe mbështetjen që Kisha Ortodokse Antiokiane po ofron vazhdimisht në këtë kohë të vështirë. "Dua të them se ju jeni gjithmonë në zemrat tona dhe në zemrat e popujve të Sirisë dhe Libanit", përfundoi Primati i Kishës Ortodokse Të Antiokisë.

Pas shërbimit të lutjes, Patriarku I Tij I Lumturimit Gjoni, Kryetari I DEKR-së dhe personat që i shoqëronin u njohën me aktivitetet e Qendrës Së Rehabilitimit dhe Protetikës së Fëmijëve që veprojnë në Kompleks. Në takimin me menaxhmentin, stafin, prindërit dhe pacientët e rinj Të Qendrës morën pjesë Guvernatori I Damaskut, Muhamed Krishati dhe Ambasadori i Federatës ruse në Republikën Arabe Siriane, A. V. Efimov.

Prindërit e fëmijëve që morën ndihmë në Qendër vunë në dukje se falë aktiviteteve të këtij institucioni, shëndeti i fëmijëve të tyre po përmirësohet dukshëm. "Veryshtë shumë e vështirë për ne të shprehim me fjalë se sa rol të rëndësishëm keni luajtur në jetën e fëmijëve tanë", "Ne nuk Kemi parë institucione të tjera të tilla mjekësore dhe pamja e kësaj qendre ka ndriçuar dhe ndryshuar jetën tonë Në Siri", " Faleminderit shumë! Ne duam t'ju urojmë të gjitha të mirat dhe, në personin tuaj, të gjithë Rusinë," thanë nënat e fëmijëve që morën lëndime shpërthyese të minave dhe humbën gjymtyrët gjatë armiqësive. Ata gjithashtu shprehën dëshirat e tyre që qendra të ngjashme rehabilitimi të hapen jo vetëm në Damask, por edhe në rajone të tjera të Sirisë.

Kreu I Qendrës, Dr. Hassan Nasrallah, falënderoi të gjithë ata që morën pjesë në organizimin e këtij institucioni mjekësor në Përfaqësimin e Kishës Ortodokse ruse në Damask, i cili mbështet aktivitetet e saj. Ai theksoi se ndihma e dhënë këtu për fëmijët Sirianë të prekur nga lufta "çon në faktin se viktimat marrin trajtim dhe gjurmët e gjakut fshihen nga fytyrat e tyre."Në më pak se një vit që nga hapja e saj, Qendra tashmë ka qenë në gjendje të trajtojë më shumë se treqind fëmijë, më shumë se gjashtëdhjetë prej tyre i janë nënshtruar protetikës. "Shumë lloje të ndihmës janë ofruar përmes qendrës sonë për fëmijët, dhe ne po punojmë për të zgjeruar aktivitetet tona në mënyrë që të gjitha fushat e mundshme mjekësore të përfaqësohen këtu", theksoi Hassan Nasrallah. Ndër fushat e rehabilitimit që janë shfaqur kohët e fundit në qendër është terapia e artit, e cila ndihmon në rivendosjen e ekuilibrit mendor tek fëmijët që kanë marrë lëndime serioze.

Pastaj u dëgjua fjala e Patriarkut Të Tij Të Lumturimit Gjon X Të Antiokisë dhe Gjithë Lindjes . Duke përshëndetur delegacionin nga Kisha Ortodokse ruse, të kryesuar Nga Kryetari I DEKR Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, si dhe pjesëmarrës të tjerë të takimit, përfshirë fëmijët që i nënshtrohen trajtimit Në Qendrën Për Protetikë dhe Rehabilitim, Lumturia e tij theksoi: "veryshtë shumë e rëndësishme që kjo Qendër të krijohet me pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë të njerëzve Të Federatës ruse, të cilët e realizuan këtë vepër të madhe në një përpjekje për të ndihmuar popullin vëllazëror Sirian. Kjo u bë në mënyrë që ju, fëmijët tanë të dashur, të gëzoheni, në mënyrë që shëndeti juaj të përmirësohet. Në emër të Jush dhe në emrin tim, Në emër të Kishës sonë, unë do t'i them Fjalë mirënjohjeje Të thellë Vladyka Anthony. Faleminderit, Rusi! Zoti ju ruajt dhe ju dhëntë forcë. Ne jemi shumë të kënaqur që ju jeni me ne sot. Ne gjithashtu nuk mund të harrojmë të gjithë ata që punojnë në këtë qendër dhe sigurojnë aktivitetet e saj: drejtorin dhe të gjithë anëtarët e ekipit të tij. Ju uroj ndihmë Nga Zoti!"

Në përgjigjen e tij, Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar i Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, theksoi: "është një gëzim i madh për mua dhe për të gjithë anëtarët e delegacionit që mbërritën në tokën Siriane nga Rusia për të vizituar këtu dhe për të parë të gjithë ju. Shteti rus dhe Kisha Ortodokse ruse, të gjithë njerëzit tanë kanë bërë të mundur hapjen e kësaj qendre dhe funksionimin e saj. Një nga arsyet pse u bë kjo është se ne sinqerisht besojmë dhe e dimë se popujt e Rusisë dhe Sirisë janë miq dhe vëllezër. Dhe midis miqve dhe vëllezërve duhet të jetë gjithmonë kështu: nëse njëri vëlla gëzohet, atëherë tjetri gëzohet me të, dhe nëse njëri vëlla po përjeton vështirësi, atëherë vëllai tjetër, shoku i tij, duhet ta ndihmojë atë. Kjo Qendër është një nga shenjat e shumta të miqësisë sonë, marrëdhënieve tona vëllazërore. Dhe sot ishte shumë bukur të dëgjoje se më shumë se treqind fëmijë janë trajtuar tashmë brenda këtyre mureve."

Kryepastori e quajti simbolike Që Qendra është e organizuar në Përfaqësimin e Kishës Ortodokse ruse në Damask. "Shumë mjekë e dinë se kur bëhet fjalë për shërimin e të sëmurëve, shumë varet nga mjeku, por shumë varet edhe nga ndihma e Zotit. Prandaj, mrekullitë kryhen brenda këtyre mureve jo vetëm nga duart e mjekëve, por gjithashtu po bëhet një lutje që ju, fëmijë të dashur, të merrni shërim sa më shpejt të jetë e mundur," Tha Mitropoliti Anthony, duke iu drejtuar fëmijëve që i nënshtrohen trajtimit dhe rehabilitimit.

Siç vuri në dukje drejtori ekzekutiv i Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë Egor Skopenko, takimi me prindërit e pacientëve të rinj të Qendrës për Rehabilitimin dhe Protetikën e Fëmijëve demonstroi se sa aktivitetet e këtij institucioni janë në kërkesë. Ai vuri në dukje se Fondacioni planifikon të vazhdojë financimin e aktiviteteve të Qendrës në të ardhmen, duke përfshirë planet për të zgjeruar funksionalitetin e këtij institucioni rehabilitimi, ku fëmijët E plagosur Sirianë marrin ndihmë të paçmuar në mënyrë që ata të kthehen në jetën normale, pavarësisht lëndimeve të tyre të rënda. Ai falënderoi stafin e Qendrës për punën e tyre dhe u uroi fëmijëve dhe prindërve të tyre suksese në rehabilitim.

Pastaj u mbajt një koncert, në të cilin fëmijët që i nënshtroheshin trajtimit në Qendër performuan, dhurata u shpërndanë për të gjithë ata.

Mysafirëve iu ofrua një turne në institucionin mjekësor, në fund të të cilit Dr. H. Nasrallah dhe Kryetari I DEKR, Në prani të Patriarkut Të Tij Të Lumturisë Gjoni I Antiokisë dhe Guvernatorit M. Krishati, nënshkruan një marrëveshje shtesë për marrëveshjen Midis Qendrës Dhe Kishës Ortodokse ruse për përdorimin falas të përkohshëm të pajisjeve mjekësore.

Patriarku I Tij I Lumturimit John, Guvernatori i Damaskut dhe Mitropoliti Anthony I Volokolamsk iu përgjigjën pyetjeve të korrespondentëve të mediave Siriane.

** Ndihmë**

Puna për ofrimin e ndihmës për fëmijët e prekur nga konflikti Sirian filloi nën patronazhin E DECR përsëri në 2018 me bekimin e Primatëve të Kishave Ortodokse ruse dhe Antiokiane. Në kuadër të këtij programi u realizua protetika dhe rehabilitimi i fëmijëve që humbën gjymtyrët si pasojë e shpërthimit të bombave dhe minave. Në vitin 2019, dhjetë fëmijë nga Siria u sollën në Moskë, ku ata iu nënshtruan me sukses rehabilitimit, dhe Në Mars 2020, U krijua Një Qendër për rehabilitimin dhe Protetikën e fëmijëve në bazë të Kompleksit të Kishës Ortodokse ruse në Damask. Hapja madhështore e Qendrës u zhvillua më 6 Mars 2022 gjatë vizitës së Kryetarit TË DEKR Mitropolitit Hilarion Të Volokolamsk në Damask.