Ngjarje përkujtimore me rastin e 103 vjetorit Të Eksodit rus në Turqi
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Ngjarjet përkujtimore u mbajtën në Turqi me rastin e 103 vjetorit të Eksodit rus

Ushtarët e Gjeneralit rus P. N. wrangel eksodi nga Krimea më 22 nëntor, si pjesë e ngjarjeve përkujtimore me rastin e 103 vjetorit të eksodit nga Krimea, Prifti Georgy Sergeyev, i cili është përgjegjës për kujdesin e besimtarëve Të Patriarkanës Së Moskës Në Turqi, mbajti një shërbim përkujtimor në memorialin për ushtarët rusë Në Gallipoli (sovr. Gelibolu).

Në shërbim morën pjesë Konsulli I Përgjithshëm i Federatës ruse në Stamboll A. V. Buravov, përfaqësues të trupit diplomatik rus, përfaqësuesi i Fondacionit "Apostulli Andrea I Parë" M. Murat, President i Shoqatës së Miqësisë ruso-turke E. Ugyurlu, Kryetar I CSRS Në Turqi A. Babayev, si dhe përfaqësues të shoqatave të bashkatdhetarëve rusë.

Pjesëmarrësit e ceremonisë së varrimit vendosën lule në monumentin e ushtarëve rusë. Pas shërbimit përkujtimor, pjesëmarrësit e ngjarjes u takuan me Kryetarin E Bashkisë Së Gelibolu m. Ozajar dhe prefektin e Qarkut Gelibolu b. Abaji.

** Ndihmë**

Në 1920-1921, Gadishulli Gallipoli strehoi njësi të ushtrisë ruse të Gjeneralit P. n. Wrangel, të evakuuara nga Krimea. Më 22 nëntor 1921, U krijua Shoqëria Gallipoli – një nga organizatat publike aktive të Diasporës ruse.

Në Total 342 njerëz vdiqën nga plagët, ftohja, uria dhe sëmundjet gjatë qëndrimit të tyre në Gallipoli. Monumenti I Rusëve u shenjtërua solemnisht dhe u hap më 16 korrik 1921. Monumenti, i lënë nën kujdesin e autoriteteve lokale, qëndroi deri në vitin 1949, kur u dëmtua rëndë si pasojë e një tërmeti. Për një kohë të gjatë monumenti mbeti në një gjendje të rrënuar, dhe më pas u çmontua përfundimisht.

Më 17 Maj 2008, pas restaurimit, u zhvillua ceremonia e hapjes së kompleksit përkujtimor. Bashkëkryetarët e programit të restaurimit përkujtimor janë Kryetari i Bordit të Besimtarëve të Qendrës Së Lavdisë Kombëtare V. i. Yakunin, Ministri i Punëve të Jashtme Të Federatës ruse Sergey Lavrov, Ish-Ministri i Kulturës dhe Komunikimeve Masive të Federatës ruse A. S. Sokolov.