Rusia14.01.2022Një burim: Ortodokse Globale
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Mitropoliti Hilarion: Kisha ruse shpreson për një dialog me Patriarkanën E Kostandinopojës

Kisha Ortodokse ruse shpreson se Patriarkana E Kostandinopojës do të "kalojë nga monologu në dialog", pasi vetëm dialogu do të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve ndër-Ortodokse. Këtë e deklaroi për gazetarët Mitropoliti Hilarion I Volokolamsk, kryetar I Departamentit për Marrëdhënie Me Kishën E Jashtme, shkruan Global Orthodox.

"Mendoj se zgjidhja e problemeve Ndër-Ortodokse qëndron në rrafshin e dialogut (...) Shpresojmë që herët a vonë të mbizotërojë arsyeja, që Patriarkana E Kostandinopojës të kalojë nga monologu në dialog, që të jetë e mundur të diskutohen problemet që kanë lindur në nivelin pan-Ortodoks. Ndoshta atëherë do të gjendet një lloj zgjidhje nga mendja pajtuese, siç ka ndodhur më shumë se një herë në historinë e Kishës", tha mitropoliti.

Mitropoliti Hilarion vuri në dukje se primatët e kishave duhet të takohen, të diskutojnë problemet dhe kur dikush vendos gjithçka për të gjithë dhe thotë se ai ka disa privilegje të veçanta të marra nga apostujt, atëherë "është thjesht çmenduri."

"Ne nuk do të veprojmë në këtë logjikë, ne do të vazhdojmë shërbimin që mbajmë, dhe nëse klerikë ose laikë nga ato Kisha që janë lidhur me skizmën kthehen tek ne, ne nuk kemi të drejtë t'i refuzojmë ato, kjo është logjika jonë", tha Metropolitan Hilarion.

Kohët e fundit, Sinodi I Patriarkanës së Kostandinopojës vendosi që krijimi i një ekzarkate në Afrikë nga Kisha Ortodokse ruse është anti-kanonik, Sinodi i Patriarkanës së Kostandinopojës vendosi dhe foli në favor të rivendosjes së rendit kanonik në kontinentin Afrikan. Kjo thuhet në mesazhin e Sinodit pas mbledhjes së mbajtur më 11 janar nën kryesinë e Patriarkut Bartolomeu.