Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Më 8 nëntor 2021, Ekzarku Patriarkal i Evropës Perëndimore, kreu I Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Institucionet e Huaja, Mitropoliti Anthony I Korsunit dhe Evropës Perëndimore, vizitoi qytetin Libanez Zahle, ku ka filluar ndërtimi i një kishe Ortodokse për nder të ikonës Së Nënës Së Zotit "Gëzimi I Paqëllimshëm".

Ndërtimi u iniciua nga përfaqësuesi i Patriarkut Të Antiokisë Tek Patriarku i Moskës dhe I Gjithë Rusisë, Mitropoliti Ikshpon i Filipopolis.

"Është kënaqësi për mua të vizitoj sot vendlindjen E Vladyka Ikshponit Shumë të dashur dhe të respektuar. Eminenca e tij kaloi shumë dekada në Moskë. Në kryeqytetin tonë, ikona e Nënës Së Zotit "Gëzimi I Paqëllimshëm" nderohet veçanërisht. Dashuria për këtë imazh të Mbretëreshës Qiellore dhe dashuria E Vladyka Niphon për Rusinë dhe Kishën ruse çuan në faktin se sot këtu po ndërtohet një tempull me të njëjtin emër. Sipas projektit, tempulli do të kombinojë tiparet më të mira të arkitekturës ruse. Në emër të Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill Të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë, unë do të doja të uroja Ndihmën E Zotit Vladyka Niphon në realizimin e shpejtë të kësaj vepre të mirë, kësaj ëndrre", Komentoi Metropolitani Anthony projektin në një intervistë me kanalin Telelumier.

Një shërbim lutjeje u mbajt në vendin ku supozohet të ndërtohet tempulli, pas së cilës u vendos një kapsulë me një certifikatë përkujtimore. Shërbimi i lutjes u krye Nga Mitropoliti Anthony I Korsunit dhe Evropës Perëndimore, hierarkët e Kishës Ortodokse Të Antiokisë, Mitropoliti Ikshp i Filipopolis dhe Mitropoliti Anthony I Zahle dhe Baalbek. Kryepastorët u bashkë-shërbyen Nga Arkimandrit Seraphim (Shemyatovsky), përfaqësues i Kishës Ortodokse të Tokave çeke dhe Sllovakisë nën Patriarkun e Moskës dhe Të Gjithë Rusisë, Arkimandrit Filipi (Vasiltsev), rektor i Kishës Ortodokse ruse në Bejrut dhe Kryeprifti Vladislav Tsypin, profesor i Akademisë Teologjike Të Moskës, Doktor I Teologjisë.

Në shërbim morën pjesë Edhe Kryepeshkopi I Zahle dhe Furzola Issam John Darvish (Kisha Katolike Melkite), Ambasador I Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë I Rusisë Në Liban Alexander Rudakov, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë Egor Skopenko.

Stafi I Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë inspektoi edhe shkollën dioqezane në ndërtim e sipër për 600 persona. Pas një darke të organizuar Nga Mitropoliti Ikshp i Filipopolis për mysafirët nga Moska që mbërritën për festimet me rastin e 75 vjetorit të kompleksit Të Kishës Ortodokse ruse në Bejrut, Mitropoliti Antoni I Korsunit dhe Evropës Perëndimore vizitoi Dioqezën E Zahle dhe Baalbek. Delegacioni vizitoi kapelën dhe Katedralen E Shën Nikollës. Një takim me Peshkopin Anthony Të Zahle dhe Baalbek u zhvillua në rezidencën metropolitane.

** Ndihmë**

Në vitin 2020, Me bekimin E Patriarkut Të Tij Beatitude John X Të Antiokisë dhe Gjithë Lindjes, Fondacioni Për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë dha ndihmë të konsiderueshme financiare në restaurimin e Kishës Së Dëshmorit Të Madh Dhimitri Në Ashrafiya (rrethi Bejrut), kolegji në emër të Shpalljes Së Theotokos Më Të Shenjtë dhe vendbanimit Të Mitropolitit Të Bejrutit. Ndërtesat u dëmtuan rëndë për shkak të një shpërthimi në portin detar Të Bejrutit.

Përveç kësaj, Fondacioni mbështet një shkollë Ortodokse në Marjaayun, e vendosur në një zonë me tension të rritur ushtarak, dhe ofron ndihmë për ndërtimin e një kishe Ortodokse në stilin rus Në Zahle.

Gjatë vizitës së delegacionit të Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë në Liban nga 6 deri më 9 nëntor, si pjesë e kremtimit të 75 vjetorit të kompleksit Të Kishës Ortodokse ruse në Bejrut, u zhvillua një vizitë në objektet aktuale të financuara nga Fondacioni. Takimet e punës u mbajtën Me Mitropolitin Elia Të Bejrutit, Mitropolitin Silouan Të Maleve Libaneze, Mitropolitin Elia Të Tiros Dhe Sidonit dhe Mitropolitin Ikshp të Filipopolis, gjatë takimeve u diskutuan planet për zbatimin e projekteve të ardhshme.