Takim I Patriarkut me delegacionin E Spitalit Të Patriarkanës Antiokiane "Al-Hosn"
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Shenjtëria E tij Patriarku Kirill u takua me delegacionin E Spitalit Të Patriarkanës Antiokiane"Al-Hosn"

Më 11 qershor 2022, në sallën e Këshillit Të Lartë Të Kishës Të Katedrales Së Krishtit Shpëtimtar në Moskë, Shenjtëria E tij Patriarku Kirill i Moskës dhe I Gjithë Rusisë u takua me një delegacion të Spitalit Patriarkal "Al-Hosn" që mbërriti nga Siria.

Midis pjesëmarrësve nga Kisha Ortodokse ruse ishte Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar i Departamentit për Marrëdhëniet E Jashtme Kishtare të Patriarkanës Së Moskës, si dhe Dhjaku Sergiy Monakhov, një punonjës i Sekretariatit TË DECR për Marrëdhëniet Ndër-Ortodokse.

Delegacioni Sirian përfshin Drejtorin E Spitalit Al–Hosn Khaled Yazidji, menaxherin E farmacisë spitalore Fedaa Zodie, inxhinierin biomjekësor, Menaxherin e Departamentit të Funksionimit dhe Mbështetjes Teknike Yamen Zribi, kirurg ortoped Kaser Fenyar, kirurg i përgjithshëm Mekhail Yusef, kirurg plastik Nedr Massu, neurokirurg Wael Abed, obstetër-gjinekolog Ibrahim Mutanios, Shef I Departamentit Operativ Adnan Assaf, Shef I Njësisë Së Kujdesit Intensiv Issa Nami.

Në takim mori pjesë edhe përfaqësuesi I Patriarkut Të Antiokisë dhe Gjithë Lindjes Patriarkut Të Moskës dhe Gjithë Rusisë, Mitropoliti Ikhon i Filipopolisit.

Aktiviteti u ndoq Nga Drejtori Ekzekutiv i Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë E. i. Skopenko.

Duke iu drejtuar anëtarëve të delegacionit, Shenjtëria E Tij Patriarku Kirill theksoi: "ne jemi gjithmonë të kënaqur kur përfaqësuesit e Patriarkanës Së Antiokisë na vizitojnë, sepse marrëdhënie të veçanta janë zhvilluar në histori midis Kishave tona – këto janë marrëdhënie miqësie, ndihme reciproke vëllazërore, solidariteti. Dhe ne me të vërtetë e vlerësojmë këtë marrëdhënie."

Primati i Kishës Ortodokse ruse deklaroi se pikëpamjet e tij përkojnë me Patriarkun E Tij Të Lumturisë John X Të Antiokisë në pikat kryesore në axhendën e dialogut modern midis Kishave Ortodokse. Shenjtëria e tij gjithashtu vuri në dukje se ky dialog po zhvillohet në një kontekst të jashtëm shumë të vështirë, pasi situata e vështirë politike në botë lë gjurmë, ndër të tjera, në marrëdhëniet midis Kishave Ortodokse dhe besimeve Të Krishtera. "Falënderoj Zotin që kjo nuk ka të bëjë me marrëdhëniet midis Kishës ruse dhe Kishës Së Antiokisë në asnjë mënyrë", theksoi Patriarku Kirill, duke iu drejtuar të ftuarve nga Siria. - Unë jam në kontakt të vazhdueshëm me Patriarkun tuaj, kohët e fundit kam marrë një mesazh vëllazëror prej tij."

Gjatë takimit, u përmend se si në vitin 2021, në përgjigje të apelit të Patriarkut John X Të Antiokisë dhe Të Gjithë Lindjes Për Patriarkun Kirill të Moskës dhe Të gjithë Rusisë, spitali Sirian "Al-Hosn" me mbështetjen e Kishës Ortodokse ruse u transferua pajisje moderne mjekësore të teknologjisë së lartë. "Me kuptim të plotë të rëndësisë së dërgimit të kësaj pajisje në spitalin tuaj, ne kemi bërë gjithçka për të zbatuar këtë program," Tha Shenjtëria e tij, në veçanti.

Sipas Patriarkut Kirill, kontaktet ekzistuese midis hierarkëve, klerikëve dhe me pjesëmarrjen e laikëve të dy Kishave, "janë veçanërisht të rëndësishme dhe veçanërisht të vlefshme sot, sepse, për fat të keq, nën ndikim të pafavorshëm politik sot shohim se si marrëdhëniet midis Të Krishterëve Të Lindjes dhe Perëndimit po ngrijnë."

Ai theksoi rëndësinë e zhvillimit gjithëpërfshirës të marrëdhënieve midis Kishave Ortodokse Antiokiane dhe ruse jo vetëm në nivelin hierarkik, por edhe me pjesëmarrjen e njerëzve besimtarë. Në këtë drejtim, Shenjtëria e tij vuri në dukje se ai ishte i lumtur të shihte delegacionin e Spitalit Al-Hosn në dialog me mjekët Ortodoksë rusë. Siç e dini, më 10 qershor, gjatë një vizite në Rusi, mjekët Sirianë vizituan Spitalin E Shën Aleksit, institucioni më i madh mjekësor i Kishës Ortodokse ruse. "Nga ana ime, unë do të bëj gjithçka që është e mundur për të promovuar këtë dialog, si dhe zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve midis Kishave ruse dhe Antiokiane", Deklaroi Shenjtëria E Tij Patriarku Kirill i Moskës dhe I Gjithë Rusisë, duke uruar mjekët ndihmën e Zotit në misionin e tyre fisnik.

Nga ana tjetër, drejtori i Spitalit Al-Hosn, Dr. Khaled Yazidji, falënderoi Patriarkun Kirill për mundësinë për t'u takuar dhe biseduar. Duke vlerësuar lart përpjekjet e Bëra Nga Kisha Ortodokse ruse dhe Primati i saj për të ndihmuar Të Krishterët në Siri, ai shprehu gjithashtu mirënjohje Për Presidentin rus Vladimir Putin dhe Ministrinë e Mbrojtjes të Federatës ruse.

Ruse ruse: "Populli Sirian ka ndjenja të thella për Kishën ruse dhe për popullin rus. Ne i urojmë popullit rus prosperitet dhe lumturi,"– në veçanti, tha H. Yaziji.

Duke falënderuar drejtorin E Spitalit Al-Hosn për fjalët e mira, Patriarku Kirill, në veçanti, tha:

"Sot ne vlerësojmë veçanërisht mundësinë për të mbajtur marrëdhënie të mira me vendet dhe popujt në një situatë të vështirë politike. Para së gjithash, unë do të doja të theksoja edhe një herë faktin se është me Popullin Arab, me popullin E Sirisë, që vendi ynë dhe populli ynë të mbajnë marrëdhënie të mira që janë formuar për shumë dekada dhe madje shekuj. Zoti dhëntë që do të vazhdojë të jetë kështu."

Gjatë bisedës, Dr. Khaled Yazidji gjithashtu përmendi në mënyrë specifike ndihmën e madhe që Rusia i ka dhënë Sirisë në luftën kundër terrorizmit.

Në vazhdim të bisedës, Patriarku Kirill shprehu gëzimin e tij për vizitën e delegacionit në Spitalin Al-Hosn të Spitalit Patriarkal Të Shën Aleksit. Sipas Shenjtërisë së tij, Spitali I Shën Aleksit luan një rol të rëndësishëm, sepse ofron ndihmë falas për njerëzit e varfër nga të gjitha rajonet e Rusisë.

"Kur kisha idenë për të krijuar një spital të kishës në Moskë, e ndava këtë ide me kolegët e mi, por, për fat të keq, mora një reagim mjaft të përmbajtur," Tha Patriarku Kirill. "Ata më thanë:" Mjekësia është një biznes i shtrenjtë, nëse doni të keni një spital me cilësi të lartë, duhet të mendoni për pajisje të mira se është mjaft e shtrenjtë."Sigurisht, e mendova, por më pas vendosa të realizoj planin tim. Ne, Rusët, kemi një thënie: "rruga do të zotërohet nga ai që ecën."Kjo do të thotë që vështirësitë e rrugës mund të kapërcehen vetëm kur një person ecën. Dhe falënderoj Zotin që arritëm ta zbatojmë këtë projekt, i cili po bëhet shumë i rëndësishëm për Kishën ruse."

Në fund të takimit, Primati i Kishës ruse i uroi ndihmën e Zotit drejtorit të Spitalit Al-Hosn, Khaled Yazidji dhe të gjithë delegacionit. "Bekimi I Zotit qoftë mbi ju, Mbi Sirinë e bekuar dhe mbi popullin tuaj heroik", tha Shenjtëria e tij.

Në kujtim të takimit, Patriarku Kirill paraqiti një dhuratë Për Dr. H. Yaziji. Dhurata të paharrueshme iu paraqitën edhe anëtarëve të tjerë të delegacionit.