Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Ekspozita " Moska Greke. Nga theofani grek deri në ditët e sotme" u hap Në Moskë

Ekspozita " Moska Greke. Nga theofani grek deri Në Ditët E Sotme " u hap më 22 tetor 2021 Në Muzeun Qendror Shtetëror të Historisë Moderne të Rusisë.

Ekspozita i kushtohet vitit kryq të historisë Rusi-Greqi, vitit të përvjetorit të kremtimit të 200 vjetorit të fillimit të lëvizjes nacionalçlirimtare Të Greqisë dhe 30 vjetorit të Shoqërisë Së Moskës Së Grekëve.

Projekti i ekspozitës organizohet nga organizata rajonale publike "Shoqëria E Moskës E Grekëve" së bashku Me Muzeun Qendror Shtetëror Të Historisë Moderne të Rusisë me mbështetjen e Ambasadës së Republikës Helene në Federatën ruse, Ministrisë së Kulturës së Federatës ruse dhe Komitetit Të Marrëdhënieve Publike dhe Politikës Rinore të Qytetit Të Moskës.

"Titulli i ekspozitës përfshin emrin e përfaqësuesit të shquar të tokës greke, theophanes the Greek, një ikonograf, imazhet e shenjta të të cilit zbukurojnë katedralet e Kremlinit Të Moskës dhe tempujt e tjerë historikë të Rusisë, mbahen në muzetë shtetërore si një thesar i çmuar shpirtëror dhe kulturor. Asketi me një fat të vështirë është i njohur gjerësisht në Rusi – Murgu Maxim grek, një shkrimtar dhe teolog i shquar, i cili me reliket e tij banon në zemrën shpirtërore të Kishës Ortodokse ruse – Triniteti-Sergius Lavra. Arsimi i lartë rus në fazën e formimit të tij u detyrohet shumë vëllezërve grekë Likhud, përpjekjet e të cilëve themeluan Akademinë Sllavo-greko-latine, pasardhësi i drejtpërdrejtë i së cilës është Akademia Teologjike E Moskës. Manastiri grek I Shën Nikollës, historia e të cilit paraqitet nga ekspozita, ka qenë qendra e gjuhës dhe kulturës greke në kryeqytet për disa shekuj. Ekspozitat e ekspozitës – kanavacë, dokumente dhe prova të tjera të pranisë Helene Në Moskë-pasqyrojnë trashëgiminë e shumanshme greke, e cila është pjesë jo vetëm e së kaluarës, por edhe e kohës së tanishme, duke formuar aspiratën tonë për të ardhmen, " Metropolitan Hilarion I Volokolamsk, Kryetar I Departamentit për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës Së Patriarkanës Së Moskës–

Ekspozita do të jetë e hapur nga data 23 tetor deri më 21 nëntor.