Turqi23.11.2021
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Ngjarjet u mbajtën Në Turqi me rastin e 100 vjetorit të formimit Të Shoqërisë Gallipoli

Më 20 nëntor 2021, si pjesë e ngjarjeve përkujtimore me rastin e 100 vjetorit të themelimit të Shoqërisë Gallipoli Nga Gjenerali Wrangel, Prifti Georgy Sergeyev, përgjegjës për kujdesin e besimtarëve Të Patriarkanës Së Moskës në Turqi, mbajti një shërbim përkujtimor në kishën E Apostujve Të Barabartë Kostandini Dhe Elena, të vendosur në territorin e rezidencës verore Të Konsullatës Së Përgjithshme të Federatës ruse në Stamboll.

Në shërbimin funeral morën pjesë Melisa Murat, përfaqësuese E Fondacionit Të Shën Andreas dhe bashkatdhetarë që jetojnë në brigjet e Bosforit.

Më 22 nëntor, Prifti Georgy Sergeyev festoi një shërbim përkujtimor në Gallipoli (Gelibolu modern).

Konsullata ruse Ruse E Përgjithshme në Stamboll, Kryetari I Komunës Së Galipolit Mustafa Ozajar, Sekretari I Përgjithshëm i Forumit publik turko-rus, Ambasadori I Jashtëzakonshëm Dhe Fuqiplotë Ender Arat, Rektori i Universitetit Të Canakkale, Profesor Dr. Sadat Murat, përfaqësues i Shtëpisë ruse Në Ankara Roman Penkin, përfaqësues I shtëpisë së Miqësisë turko-ruse Të Ankarasë Erol Ugurlu, përfaqësues I Fondacionit Të Parë Të Andreas Melissa Murat, Si Dhe Profesor Aydin Ibrahimov, Profesor Vedat Chshshalykan abadji, president I Federatës Së Ojq-ve Tatare Të Krimesë Unver Sel, Përfaqësues i galipoli cci Hussein Chakmak, Anëtarë Të Qendrës Kërkimore Turusia, Drejtor i kulturës dhe Turizmit Të Rajonit Canakkale Në Ministrinë e Kulturës dhe turizmit të republikës Së Turqisë murat Yilmaz, bashkatdhetarë rusë që jetojnë në gallipoli. Pjesëmarrësit e ceremonisë së varrimit vendosën lule në monumentin e ushtarëve rusë.

Më vonë atë ditë, në Qendrën Kulturore Gelibolu u hap një ekspozitë fotografike kushtuar 100 vjetorit të formimit të Shoqërisë Gallipoli.

** Ndihmë**

Në vitin 1920, në 126 anije, pothuajse 150 mijë Rusë u larguan nga kufijtë e atdheut të tyre. Midis tyre kishte njerëz të moshuar, gra dhe fëmijë, por shumica ishin grada të ndryshme ushtarake të ushtrisë ruse Të Gjeneralit P. N. Wrangel. Korpusi Më i shumtë I Ushtrisë Së Parë ishte vendosur në Gadishullin Gallipoli pranë qytetit Gallipoli, Tani Gelibolu. Ushtria u gjend në një situatë shumë të vështirë, e strehuar në kazerma të vjetra, të shkatërruara dhe madje vetëm çadra, të cilat duhej të shërbenin si strehë në dimër. Filluan sëmundjet masive. Në mungesë të ilaçeve, rreth 250 njerëz vdiqën tashmë në dhjetor-janar. Numri i ushtrisë në fillim të shkurtit 1921 ishte 48.319 vetë, deri në gjysmën e këtij numri ishin oficerë. Si rezultat i negociatave të vazhdueshme të tensionuara me qeveritë e vendeve Të Ballkanit për vendosjen e radhëve të ushtrisë atje në fund të pranverës së vitit 1921, ishte e mundur të arriheshin marrëveshje të përshtatshme, dhe vetëm pas kësaj filloi zhvendosja graduale e ushtrisë. Kështu, "Ulja E Galipolit" që zgjati më shumë se një vit ka marrë fund. "Galipoli" i fundit u largua Nga Turqia në Maj të Vitit 1923.

Gjenerallejtënant Baron Wrangel themeloi Shoqërinë Gallipoli më 22 nëntor 1921, saktësisht një vit pas ardhjes së njësive të para të ushtrisë ruse në Galipoli.

Në Vitin 2008, Në Paris u themelua Bashkimi I Pasardhësve Të Galipolit, i cili vendosi si qëllim kryesor përjetësimin e kujtesës së paraardhësve të lavdishëm. Bashkimi shpejt zgjeroi aktivitetet e tij Në Rusi.

Në Maj të Vitit 2008, Endrju Fondacioni I Parë i Quajtur rivendosi një memorial Për 342 Rusë që vdiqën në vitin 1921 gjatë qëndrimit të tyre në Gallipoli. Ndërtimi i monumentit sipas vizatimeve të mëparshme iu besua një kompanie turke, e cila mori përsipër ta restauronte atë brenda një kohe të shkurtër. Një vit më vonë, më 10 janar 2008, në Gelibolu u zhvillua një ceremoni solemne e vendosjes së një kapsule në themelet e monumentit të ardhshëm me një apel për pasardhësit. Në Maj të të njëjtit vit, bashkëkryetarët e Bordit të Besuar të programit, Vladimir Yakunin dhe Alexander Sokolov, së bashku me Guvernatorin e provincës turke Të Canakkale, Orhan Kurli, hapën monumentin e restauruar.