Takimi I Peshkopit Efrem Të Banja Lukës dhe delegacioneve TË DECR dhe Fondacionit Për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Peshkopi Efraim I Banja Lukës priti delegacionet E DECR dhe Fondacionin Për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë

Më 11 nëntor, Kryeprifti Igor Yakimchuk, Zëvendëskryetari Në Detyrë i Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës dhe një delegacion nga Fondacioni për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë vizituan Republikën Srpska si pjesë e Bosnje Dhe Hercegovinës. Në kryeqytetin e Republikës, Banja Luka, ata u pritën në rezidencën e tij Nga Peshkopi Efraim i Banja Luka.

U zhvillua një bisedë e ngrohtë dhe e gjatë, në të cilën morën pjesë rektori i Katedrales Së Krishtit Shpëtimtari i Dioqezës Banja Luka, Kryeprifti Dragan Maksimovich, rektori i Kishës Së Epifanisë në Banja Luka, Kryeprifti Zoran Paikanovich, Drejtori Ekzekutiv i Fondacionit E. I. Skopenko dhe zëvendësi I Tij A. G. Nikitenko.

Peshkopi Efraim I Banja Luka përshëndeti përzemërsisht mysafirët dhe shprehu ndjenjat e tij të mira ndaj Kishës Ortodokse ruse dhe faltoreve të saj, në veçanti, Ndaj Trinitetit-Sergius Lavra, brenda mureve të së cilës ai mori një edukim shpirtëror, duke studiuar në 1971-1975 Në Akademinë Teologjike të Moskës. Hierarku gjithashtu ndau mendimet e tij mbi situatën në botën Ortodokse, mbi nevojën për të forcuar unitetin e saj mbi bazën e themeleve të palëkundura kanonike, mbi zhvillimin e bashkëpunimit vëllazëror midis Kishave Ortodokse ruse dhe serbe në arsim, pelegrinazh dhe sfera të tjera. Peshkopi rus Efraim u ndal në detaje në zbatimin e projektit të ndërtimit në Banja Luka të një kishe ruso-serbe dhe një qendre shpirtërore e kulturore të bashkangjitur me të si simbol i miqësisë ruso-serbe. Tempulli po ndërtohet sipas një projekti të përgatitur në 2017-2018 nga specialistë të Institutit Arkitektonik Të Moskës bazuar në zgjidhjet arkitektonike të Manastirit Chudov në Moskë.

Kryeprifti Igor Yakimchuk i përcolli përshëndetjet dhe urimet e Mira Nga Shenjtëria E Tij Patriarku Kirill i Moskës dhe I Gjithë Rusisë dhe Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar I DECR, Hierarkut të Kishës Ortodokse serbe.

Pas bisedës, u shkëmbyen dhurata.

Pastaj mysafirëve iu ofrua një turne në tempujt E Banja Luka. Në Kishën E Trinisë Së Shenjtë, ata adhuruan reliket E Dëshmorit Të Shenjtë Platon, Peshkop I Banja Luka, i vrarë brutalisht nga ustashe në 1941 dhe i cili është mbrojtësi qiellor i Dioqezës Së Banja Luka, vizitoi Katedralen E Krishtit Shpëtimtar dhe Kisha E Epifanisë, u njoh me ndërtimin e kishës ruso-serbe dhe qendrës shpirtërore dhe kulturore.

Në të njëjtën ditë, delegacioni vizitoi manastirin në emër të Shën Matronës Së Moskës në fshatin Riteshich afër qytetit Doboy, ku u pritën ngrohtësisht nga abati Abbot Isaia (Lukich). Stili arkitektonik rus rus përdoret në ndërtesat e manastirit, përfshirë kishën me të njëjtin emër, pasi është menduar si një objekt për ngjarje që synojnë forcimin e miqësisë ruso-serbe. Aktualisht, me mbështetjen e Kishës Ortodokse ruse, me ndihmën e Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, mjeshtrat e Institutit Arkitektonik të Moskës po pikturojnë tempullin kryesor të manastirit për nder të Shën Matronës.