Delegacionet E DECR dhe Fondacioni Për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë Në Liban
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Delegacionet E DECR dhe Fondacionit Për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë zhvilluan një vizitë pune Në Liban

Më 20 janar, me bekimin e Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill Të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë, Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar i Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, mbërriti në Liban. Mitropoliti Anthony shoqërohet në udhëtimin e tij Nga Kryeprifti Nikolai Balashov, këshilltar i Shenjtërisë Së tij Patriarku i Moskës dhe I Gjithë Rusisë, Kryeprifti Igor Yakimchuk, Nënkryetari I DECR dhe Prifti Alexander Ershov, ndihmës I KRYETARIT TË DECR.

Pas mbërritjes në Bejrut, Mitropoliti Anthony dhe shoqëruesit e tij shkuan në Kompleksin e Kishës Ortodokse ruse, ku ata u mirëpritën ngrohtësisht nga rektori i tij, Arkimandriti Philip (Vasiltsev), përfaqësues i Patriarkut të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë Në Patriarkun E Antiokisë dhe Të Gjithë Lindjes.

Pastaj delegacioni i Kishës Ortodokse ruse vizitoi Kishën e Shpalljes Së Theotokos Më të Shenjtë në fshatin El Dib, të rindërtuar me ndihmën E DECR në kurriz të Fondit Të Mbështetjes Së Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë. Që nga viti 2020, me bekimin e peshkopit në pushtet të dioqezës lokale të Patriarkanës Së Antiokisë, Mitropolitit Silouan Të Maleve Libaneze, në këtë kishë janë mbajtur shërbime hyjnore për komunitetin Ortodoks rus Të Libanit.

Mitropoliti Silouan I Maleve Të Libanit dhe Mitropoliti Anthony I Volokolamskut, në konkelebrimin e klerit Arab dhe Arkimandritit Filip (Vasiltsev), kryen një lutje falënderimi.

Kisha u ndoq Nga Ambasadori I Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë I Federatës ruse Në Republikën Libaneze A. N. Rudakov, Drejtori Ekzekutiv i Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë Egor Skopenko, kreu i rindërtimit të arkitektit të tempullit D. Naamen, famullitarë të shumtë të komunitetit Ortodoks rus.

Shërbimet e lutjes u kryen në Arabisht dhe Sllavisht Të Kishës.

Në fund të shërbimit, Mitropoliti Silouan I Maleve Libaneze iu drejtua mysafirëve të shquar me fjalë përshëndetëse: "unë lutem Që Theotokos Më I Shenjtë, mbrojtësi Qiellor i këtij tempulli, së bashku Me Gjon Pararendësin, Shenjtorët Anthony dhe Silouan, do të jenë ndërmjetësuesit e delegacionit tuaj të ndershëm gjatë vizitës tuaj në kufijtë e Kishës Sonë Antiokiane, dhe gjithashtu që kjo vizitë do të jetë e frytshme. E gjithë toka tani ka nevojë për lutjet tona dhe lutjet e shenjtorëve Qiellorë të Zotit, në mënyrë që të gjithë të jemi në paqe."

"Unë jam mirënjohës për marrëdhëniet e mira dhe të shenjta midis dy Kishave tona – Antiokisë dhe rusisë," tha gjithashtu hierarku. "Unë do të doja të shpreh mirënjohje të veçantë personalisht Për Eminencën E tij Metropolitan Anthony dhe të gjithë anëtarët e delegacionit të tij, sepse dashuria vëllazërore dhe miqësia që ekziston mes nesh është shumë e rëndësishme në botën e sotme."

Siç vuri në Dukje Vladyka Siluan, marrja e mysafirëve nga Kisha Ortodokse ruse është një gëzim i madh për të dhe për anëtarët e komunitetit të Kishës Së Lajmërimit në Fshatin El Dib, të cilët jetojnë Në Liban, por erdhën nga e gjithë bota – Nga Rusia, Ukraina, Bjellorusia, Moldavia dhe vende të tjera: "këta njerëz erdhën këtu nga vende të ndryshme, por këtu ata jetojnë së bashku dhe marrin Pjesë Në Liturgji këtu. Shpresojmë që brenda pak muajsh puna restauruese të përfundojë dhe shërbimet të mbahen përsëri në kishë."

Në përgjigje, Mitropoliti Anthony I Volokolamsk, Kryetar i Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës, theksoi se të gjithë anëtarët e delegacionit ishin shumë të lumtur të vizitonin Kishën E bekuar Ortodokse Antiokiane, dioqezën e Saj Të Maleve Libaneze, duke filluar vizitën Me Kishën E Lajmërimit në Fshatin El Dib.

Vladyka Anthony vizitoi këtë tempull pak më shumë se një vit më parë. "Kur Unë Dhe At Filipi erdhëm këtu, ai më tregoi për idenë e ndërtimit të një kishe këtu për ata besimtarë që kanë një lidhje shpirtërore me Kishën ruse," ndau kujtimet e tij kryepastori. - Më pas u lutëm në këtë vend dhe kërkuam bekimin e Zotit për këtë ndërmarrje. Dhe tani falënderojmë Zotin, sepse faza aktive e restaurimit të kishës ka filluar. Ne u lutëm sot Që Zoti të bekojë përfundimin e shpejtë të këtij projekti, në mënyrë që së shpejti të ketë një shtëpi për të gjithë besimtarët që dëshirojnë të luten në gjuhën e tyre amtare dhe të ndjekin traditën liturgjike Ortodokse ruse."Ai theksoi se kjo u bë e mundur falë bekimit të Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill Të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë dhe Mitropolitit Silouan të Maleve Libaneze, si dhe falë ndihmës së Madhe të Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë.

"Për shumë vite, Vladyka Silouan, ju keni jetuar jashtë vendit, ku keni ushqyer kopenë E Kishës Ortodokse Antiokiane që jeton jashtë Libanit, kështu që ju e dini nga përvoja juaj se sa e rëndësishme është që njerëzit që jetojnë larg atdheut të tyre të ndihen si në shtëpi në kishë," tha kryetari I DECR. - Ju na keni dhënë një mundësi të tillë këtu, dhe ne ju jemi shumë mirënjohës për këtë. Lutemi për ndihmën e Zotit në punët tuaja, për bekimin e Zotit në shërbim të Kishës Së Antiokisë. Ne e kuptojmë që ky shërbim kryhet në rrethana të vështira, prandaj dijeni që Kisha Ortodokse ruse ju mbështet plotësisht. Ne jemi gjithmonë me ju në lutjet tona."

Arkimandriti Filip (Vasiltsev), përfaqësues I Patriarkut të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë Në Patriarkun E Antiokisë dhe Të Gjithë Lindjes, theksoi: "Vizita E Mitropolitit Anthony Të Volokolamsk Në Patriarkanën E Antiokisë fillon me tokën E Lashtë Libaneze, Me Kishën E Lajmërimit Të Theotokos më të Shenjtë, e cila na u dha me bekimin E Eminencës Së Tij Mitropoliti Silouan Për nevojat e komunitetit Të Kishës Ortodokse ruse Në Liban. Sot mund të shihni se cilat vepra janë kryer tashmë falë ndihmës së Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, si dhe punimeve të ndihmësve Të Vladyka Siluan."

Besimtarët Ortodoksë Rusë që jetojnë në vend, ku ata mund të vijnë çdo ditë dhe ku do të ishte e mundur të ndërtohej një jetë liturgjike në bazë të traditave Ortodokse ruse, ai përmendi se komuniteti u mblodh në këtë ditë për t'u lutur për vazhdimin e punës dhe se ky tempull do të ishte një vend tërheqës për besimtarët E Kishës Ortodokse ruse që jetojnë në vend, ku ata mund të vijnë çdo ditë dhe ku do të ishte e mundur Si përfundim, Arkimandriti Philip i paraqiti Mitropolitit Anthony një panagia në formën e një kedri Libanez.

Pas kësaj, kryetari I DECR dhe shoqëruesit e tij u ftuan në Mitropolinë E Maleve Libaneze, ku ata zhvilluan një bisedë me Mitropolitin Silouan. Hierarkët shkëmbyen mendime mbi situatën e Të Krishterëve në Lindjen e Mesme dhe në të gjithë botën dhe diskutuan një numër temash të tjera me interes të ndërsjellë. Në kujtim të takimit, Mitropoliti Anthony I Volokolamsk paraqiti Mitropolitin Silouan të Maleve Libaneze Me Panaginë e Shenjtë.