Delegacionet E Fondacionit DHE DECR zhvilluan një vizitë pune Në Serbi dhe Bosnje Dhe Hercegovinë
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Delegacionet E Fondacionit Për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë DHE DECR zhvilluan një vizitë pune Në Serbi dhe Bosnje Dhe Hercegovinë

Një delegacion i Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, i kryesuar nga Drejtori Ekzekutiv Egor Skopenko dhe përfaqësuesit e Kishës Ortodokse ruse zhvilluan një vizitë pune në Serbi dhe Bosnje Dhe Hercegovinë nga 10 deri më 15 shtator 2023.

Më 11 shtator, në Beograd, përfaqësuesit e Fondacionit u takuan me abatin e manastirit për nder të Matronit Të Bekuar të Moskës në fshatin Ritesic pranë qytetit Doboj (Republika Srpska, Bosnje Dhe Hercegovinë), Abati Isaia, Me të cilin diskutuan detajet e projektit skicë për prodhimin e një ikonostasi për tempullin kryesor të manastirit. Fondacioni për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë ka zbukuruar manastirin që nga viti 2020.

Më 12 shtator, anëtarët e delegacionit të përbashkët të Kishës dhe Fondacionit mbërritën në qytetin E uglevik, ku morën pjesë në një shërbim solemn për nder të ofrimit të relikteve të Shën Princit Aleksandër Nevsky, i cili u drejtua Nga Peshkopi Photius I Zvornitsko-tuzlansky dhe Peshkopi Konstantin I Zaraisk, Famullitar i Patriarkut të Moskës dhe Të gjithë Rusisë. Liturgjia Hyjnore u festua në një manastir kushtuar këtij shenjtori. Me bekimin e Shenjtërisë Së tij Patriarkut Kirill, Peshkopi Konstantin i dhuroi manastirit një ikonë të Princit të Shenjtë Aleksandër Nevsky me një grimcë të relikteve të tij, dhe delegacioni i Fondacionit i dhuroi Peshkopit Photius dhe abatit të manastirit dhurata të paharrueshme. Pas shërbimit, u mbajt një vakt festiv.

Në të njëjtën ditë, delegacioni i Fondacionit vizitoi manastirin për nder të Matronit të Bekuar të Moskës në fshatin Riteshich, dhe më pas shkoi në Manastirin Osovitsa për nder të Shpalljes së Hyjlindëses më të Shenjtë, ku u mbajt një darkë në një atmosferë të ngrohtë me abatin e manastirit, Arkimandrit Theophilus.

Më 13 shtator, në Banja Luka, delegacioni I Fondacionit u takua me Vikarin e Dioqezës Banja Luka, Peshkopin Savva të Marchansk, me të cilin diskutuan gjendjen aktuale të ndërtimit të kishës ruso-serbe. Në fund të takimit, të ftuarit e Fondacionit, së bashku me Peshkopin Savva dhe rektorin e Katedrales së Krishtit Shpëtimtar në Banja Luka, Kryeprifti Dragan, vizituan kantierin e ndërtimit të kishës dhe qendrën Shpirtërore dhe Kulturore që po ngrihet.

Gjithashtu në të njëjtën ditë, të ftuarit e Fondacionit vizituan Manastirin Alexander Nevsky në qytetin Uglevik, ku diskutuan me rektorin çështjet e përmirësimit të mëtejshëm të manastirit për sa i përket rregullimit të territorit pranë tempullit.

Të nesërmen, më 14 shtator, Patriarku Porfiry i Serbisë priti Drejtorin Ekzekutiv të Fondacionit, Egor Skopenko, në rezidencën e tij në Beograd. Gjatë takimit, palët diskutuan çështjet e bashkëpunimit aktual dhe bashkëpunimit të mëtejshëm.

** Ndihmë**

Manastiri i Princit Të Shenjtë Aleksandër Nevsky u themelua në vitin 2020 nga Peshkopi Photios I Zvornitsko-tuzlansky në kishën me të njëjtin emër, e ndërtuar nga parashutistët rusë nga kontigjenti paqeruajtës i Forcave Të Stabilizimit në Bosnje Dhe Hercegovinë të vendosur në qytetin Uglevik.

Kisha u shenjtërua në 1997 nga kryetari i Departamentit Sinodal të Patriarkanës Së Moskës për Bashkëpunim me Forcat e Armatosura, Peshkopi Savva I Krasnogorsk dhe Peshkopi Vasily Zvornitsko-Tuzlansky (Kisha Ortodokse serbe), dhe pas tërheqjes së paqeruajtësve rusë në 1999, ajo u transferua Në Kishën Ortodokse serbe.