Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Ditët E Kulturës Shpirtërore Të Rusisë mbahen Në Bosnje Dhe Hercegovinë

Ditët E Kulturës Shpirtërore Të Rusisë Në Bosnje Dhe Hercegovinë, të organizuara Nga Ministria E Kulturës e Federatës ruse dhe Ambasada ruse Në Bosnje Dhe Hercegovinë, u hapën Në Sarajevë Dhe Banja Luka, raporton Edicioni Global Ortodoks në lidhje me balkanist.ru .

Një koncert i grupeve folklorike nga rajone të ndryshme të Rusisë dhe një ekspozitë fotografike e Shoqërisë Gjeografike ruse filluan një seri ngjarjesh në kryeqytetin Boshnjak. Dhe në qytetin kryesor Të Republika Srpska, u hap ekspozita "Faltoret e Novgorodit antik". Ambasadori rus Në Bosnje Dhe Hercegovinë Igor Kalabukhov, duke folur Në Teatrin Kombëtar Të Sarajevës, Me mbështetjen e Të cilit U organizuan Ditët E Kulturës Shpirtërore Të Rusisë, tha se kjo ngjarje është mënyra më e mirë për të festuar 25 vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis Federatës ruse dhe Bosnje Dhe Hercegovinës.

Në hollin e teatrit, Ambasadori Së bashku Me Ministren E Çështjeve Civile Të Bosnjës Dhe Hercegovinës Ankica Gudelevich hapën ekspozitën "Vendi më I Bukur" të përgatitur nga Shoqëria Gjeografike ruse. 40 foto tregojnë burimet natyrore të Rusisë. Programi i koncertit përfshinte shfaqje nga kolektivi i interpretuesve të muzikës popullore ruse dhe Ballkanike "Dobranoch" Nga Shën Petersburg, ansambli popullor I instrumenteve muzikore Adyghe "Uj" dhe ansambli shtetëror akademik i valleve popullore me emrin Faizi Gaskarov nga Bashkortostan. Publiku I Sarajevës vlerësoi zgjedhjen e interpretuesve të krijuar për të demonstruar shkathtësinë e traditave kulturore të popujve të Rusisë që jetojnë në paqe në një shtet shumëkombësh. Surpriza ishte dalja E artistëve Adyghe në sheshin para teatrit, ku, pavarësisht shiut, ata kënaqën banorët e qytetit për disa minuta me një lezginka ndezëse në duartrokitjet e publikut.

Në të njëjtën ditë Në Banja Luka Igor Kalabukhov, Peshkop I Banjalukut të Kishës Ortodokse serbe Efrem dhe anëtar I Presidiumit Të BiH Nga Serbët Milorad Dodik hapi ekspozitën "Faltoret e Novgorodit antik". Ekspozita paraqet punimet e shkollës së famshme Të pikturës Së Ikonave Novgorod, të krijuar në shekujt XI-XV, si dhe fotot e tempujve Të Novgorod, ku ndodhen këto ikona. Ekspozita do të zhvillohet në qendrën kulturore" Bansky Dvor " deri më 30 nëntor. Peshkopi Efraim, Igor Kalabukhov dhe Milorad Dodik gjithashtu vizituan vendin e ndërtimit të qendrës Kulturore dhe Shpirtërore ruso-serbe dhe Kishën E Martirëve Të Shenjtë Mbretërorë (Romanovs), e cila u vendos në Banja Luka në shtator 2018. Ajo është modeluar Në Tempullin E Mrekullisë Së Kryeengjëllit Michael, i cili u ndërtua në Kremlinin E Moskës në 1358.

Kisha Ortodokse ruse ruse falënderoi udhëheqësin E Serbëve Të Bosnjës Dhe Hercegovinës për sigurimin e lirë të projektit të tempullit Të Kremlinit dhe tha se autoritetet E Republika Srpska në 2020-2021 ndanë 5 milion euro për ndërtimin e qendrës dhe tempullit ruso-serb.

Foto: https://balkanist.ru