Murale në katedralen e manastirit Të John Rylsky në Bullgari
Bullgari12.05.2022Një burim: Ortodokse Globale
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Bullgaria feston 69 vjet nga restaurimi I Patriarkanës bullgare

Kisha Ortodokse bullgare më 10 Maj festoi përvjetorin e rivendosjes së Patriarkanës bullgare, ekzistenca e së cilës pushoi në fund të shekullit XIV, kur Bullgaria ra nën pesë shekuj skllavëri turke.

Tashmë Në Rilindje, veprimet e qëllimshme të udhëheqësve të kishës bullgare filluan të rivendosin Patriarkanën bullgare. Hapi i parë drejt kësaj ishte krijimi në vitin 1870 I Ekzarkatit bullgar me selinë e tij në Kostandinopojë.

Pas përfundimit të Luftës SË DYTË Botërore, Bullgaria pati mundësinë të kalonte 30 vitet e mbetura pa një kryetar të përhershëm Të Ekzarkatit bullgar. Më 22 shkurt 1945, me ndihmën e motrave të Kishës Ortodokse, u eliminua skizma, e cila për disa dekada kishte penguar marrëdhëniet normale ndër-kishtare Të Ekzarkatit. Patriarkana E Kostandinopojës njohu autoqefalinë e Kishës Ortodokse bullgare si një tomos të veçantë.

Në Vitin 1950 u hartua Statuti I Kishës Ortodokse bullgare, Në Nenin 1, "kisha Ortodokse bullgare vetëqeverisëse" quhet "Patriarkana".

Në mbledhjen e saj më 3 janar 1953, Sinodi I Kishës Ortodokse bullgare vendosi "të mbledhë Një Kishë-Asamble Popullore më 8 Maj të këtij viti për të rivendosur dinjitetin patriarkal të Kishës Vendase dhe për të zgjedhur Një Primat-Patriark."

Delegacionet e Kishave Ortodokse Të mëposhtme mbërritën në Sofje për këtë kishë të madhe-festë popullore: ruse, e udhëhequr Nga Mitropoliti Gregori I Leningradit (Shën Petersburg) dhe Novgorod; rumune, e udhëhequr nga Patriarku Justinian; polake, e udhëhequr Nga Primati Metropolitan Macarius; Çekosllovakia, e udhëhequr nga Metropolitani Eleffery. Kishat E Aleksandrisë, Antiokisë, Jeruzalemit, Gjeorgjisë, Serbisë dhe Greqisë gjithashtu morën pjesë në festë përmes përfaqësuesve të tyre ose përmes përshëndetjeve telegrafike dhe të shkruara.

Kisha E Tretë-Këshilli Popullor, i mbledhur sipas Statutit (8-10 Maj), rivendosi statusin patriarkal të Kishës bullgare dhe më 10 Maj zgjodhi Eminencën E Tij Mitropolitin Kirill Të Plovdivit Si Zëvendëskryetar Të Sinodit Të Shenjtë dhe Kryetar Të Patriarkut të Bullgarisë dhe Mitropolit Të Sofjes.

Fronëzimi u zhvillua menjëherë pas zgjedhjes së kishës përkujtimore Të Shën Aleksandër Nevskit në Katedralen Patriarkale në prani të përfaqësuesve të shtetit dhe komunitetit kulturor, delegacioneve të huaja dhe besimtarëve të shumtë.

Patriarkana bullgare e sapo restauruar njihet nga të gjitha kishat Ortodokse. Primati i saj krijon një lidhje të gjallë me ta përmes mesazheve dhe vizitave të ndërsjella vëllazërore. Me aktivitetet e tij të para priftërore, kishtare-arsimore, baritore dhe shkencore, ai u bë i njohur gjerësisht në botën E Krishterë, midis bashkësisë së gjerë kulturore të vendit dhe jashtë tij. Prestigji I Kishës bullgare po rritet si midis kishave Dhe organizatave Të Krishtera Ortodokse Dhe Jo-Ortodokse, ashtu edhe midis komunitetit botëror.

Pas vdekjes së bekuar të Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill (7 Mars 1971), Patriarku bullgar Maksim u bë zëvendësi i tij i denjë, i cili mbeti Patriarku bullgar më jetëgjatë në historinë tonë moderne të kishës.

Më 24 shkurt 2013, Mitropoliti Neofiti I Rusenit u zgjodh Patriark bullgar në Këshillin Patriarkal Të Kishës Zgjedhore.