Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Peshkopi Efraim I Banja Lukës priti një delegacion nga Fondacioni për Mbështetjen E Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë

Më 7 dhjetor 2021, Kryeprifti Nikolai Balashov, Nënkryetar I Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës për Marrëdhëniet E Jashtme Të Kishës dhe një delegacion I Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë, i kryesuar nga Drejtori Ekzekutiv I Fondacionit Egor Skopenko, vizitoi Banja Luka (Republika Srpska, Bosnja Dhe Hercegovina).

Peshkopi Efraim I Banja Luka priti mysafirët në rezidencën e tij dhe pati një bisedë të ngrohtë dhe të gjatë me ta, ku morën pjesë Kryeprifti Vitaly Tarasyev, rektori I Kishës Ortodokse ruse Në Beograd, A. Y. Hoshev, një punonjës I Sekretariatit TË DECR Për Marrëdhëniet Ndër-Ortodokse dhe punonjës të Fondacionit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë.

Kryeprifti Nikolai Balashov përcolli përshëndetjet dhe urimet e Mira Të Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill Të Moskës dhe Të Gjithë Rusisë dhe Mitropolitit Hilarion Të Volokolamsk, Kryetar I DECR, Tek Hierarku i Kishës Ortodokse serbe. Peshkopi Ortodoks rus Efraim I Banja Luka shprehu gëzimin e tij me rastin e vizitës nga përfaqësuesit e Kishës Ortodokse ruse, duke shprehur në bisedë me ta mendime për nevojën e forcimit të unitetit Të Ortodoksisë në bazë të besnikërisë ndaj sistemit kanonik të kishës, si dhe rëndësinë e qëndrueshme të miqësisë midis Kishave Ortodokse ruse dhe serbe dhe popujve vëllazërorë të ushqyer shpirtërisht prej tyre. Në këtë drejtim, kryepasteri ndau kujtimet e tij për vitet e tij të studimit në Akademinë Teologjike Të Moskës në vitet 1971-1975. U vu re se studentët nga Dioqeza Banja Luka vijnë për të studiuar në shkollat teologjike të Kishës Ortodokse ruse. Peshkopi rus rus foli gjithashtu për traditat e vëllazërisë ruso-serbe të ruajtura në dioqezë, të cilat gjetën shprehje në idenë e ndërtimit të një kishe ruso-serbe në Banja Luka.

Rektori I Katedrales Së Krishtit Shpëtimtari I Dioqezës Banja Luka, Kryeprifti Dragan Maksimovich, zhvilloi një turne në vendin ku po kryhet ndërtimi i kishës ruso-serbe Në Banja Luka dhe Qendrën Shpirtërore dhe Kulturore Të Dioqezës Banja Luka, duke i njohur mysafirët me planin e ndërtimit dhe ecurinë e punës. Tempulli po ndërtohet sipas një projekti të përgatitur në 2017-2018 nga specialistë të Institutit Arkitektonik Të Moskës bazuar në zgjidhjet arkitektonike të Manastirit Chudov në Moskë, dhe do të ketë tre kapela, njëra prej të cilave supozohet të jetë e dedikuar për Bartësit E Shenjtë Të Pasionit Mbretëror.

Në Kishën E Trinisë Së Shenjtë Të Banja Luka, të ftuarit adhuruan reliket E Peshkopit Të Shenjtë Martir Të Banja Luka Platon, i cili u vra brutalisht nga Ustashët në 1941 dhe është shenjtori mbrojtës i Dioqezës Së Banja Luka, dhe më pas vizitoi Katedralen E Krishtit Shpëtimtar, të rivendosur pas shkatërrimit të saj Nga Ustashët në të njëjtin 1941.