Kryqet për Dioqezën Banja Luka të Kishës Ortodokse serbe
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Dioqeza Banja Luka e Kishës Ortodokse serbe mori 11 kryqe për Shndërrimin e Kishës ruso-serbe

Në janar 2024, Dioqeza e Banja Lukës e Kishës Ortodokse serbe mori 11 kryqe për Transfigurimin e Kishës ruso-serbe në Banja Luka (Republika Srpska, Bosnje dhe Hercegovina).

Si pjesë e projektit, një kryq i madh, katër kryqe të kupolës së vogël, një kryq i kullës së zërit, tre kryqe mbi hyrje, një kryq mbi korridor dhe një kryq i shtëpisë së famullisë u bënë dhe u dorëzuan Në Banja Luka.

Të gjitha produktet janë prodhuar nga Kompania E Ndërtimit Dhe restaurimit Predslava (Rusi). Kjo kompani ka prodhimin e saj multidisiplinar dhe një staf specialistësh të kualifikuar, dhe është e njohur gjithashtu për gjeografinë e punës së saj: produktet e kompanisë përfaqësohen në shumë qytete Të Rusisë, si dhe në vende afër dhe larg jashtë vendit, të tilla si Kazakistani, Serbia, Gjermania, Bullgaria, Moldavia, Letonia, Republika e Bjellorusisë, Afrika e Jugut, Franca dhe India.

Puna për prodhimin dhe transportin e kryqve në Republikën Srpska të Bosnjës dhe Hercegovinës u financua nga Fondacioni për Mbështetjen e Kulturës dhe Trashëgimisë Së Krishterë.

** Ndihmë**

Kisha ruse-serbe E Shndërrimit në Banja Luka dhe Qendra Shpirtërore dhe Kulturore e Dioqezës Banja Luka të Kishës Ortodokse serbe po ndërtohen sipas një projekti të përgatitur në 2017-2018 nga specialistë të Institutit Arkitektonik të Moskës bazuar në zgjidhjet arkitektonike të Manastirit Chudov në Moskë.

Kisha do të ketë tre kapela anësore: në emër të Shpërfytyrimit të Zotit, Bartësit E Pasionit Mbretëror të Romanovëve dhe Shën Pjetrit të madh. Simeon dhe Savva të Serbisë, themeluesit e dinastisë Nemanich. Dihet gjithashtu se tempulli do t'i kushtohet kujtimit të Shën Nikollës II dhe familjes së tij.

Ndërtimi i tempullit filloi në vitin 2018 dhe është planifikuar të përfundojë deri në fund të vitit 2024. Pas përfundimit të punës ndërtimore, puna e brendshme në tempull dhe Qendra Shpirtërore dhe Kulturore pritet të kryhet me mbështetjen dhe pjesëmarrjen e palës ruse.