Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Një dokumentar i ri për Kishën E Antiokisë u shfaq në kanalin Televiziv Kultura

Më 29 prill 2021, kanali TELEVIZIV shtetëror "Kultura" tregoi një film të ri dokumentar Nga Metropolitani Hilarion I Volokolamsk" Kisha E Antiokisë", krijuar në kurriz të Fondit për Mbështetjen e Kulturës Dhe Trashëgimisë Së Krishterë.

Filmi tregon se Si Lindi Krishterimi Në Antioki, si u takuan apostujt Peter Dhe Paul në këtë qytet, Për Damaskun e lashtë dhe historinë E Tij Të Krishterë, për tokat E Tiros dhe Sidonit, për manastiret dhe monasticizmin Në Antiokinë e lashtë, për mënyrën Se Si Kisha Antioki Jetoi nën sundimin Arab Dhe Osman, për jetën moderne të Të Krishterëve Ortodoksë Në Siri dhe Liban, për marrëdhëniet Midis Kishave Ortodokse Antioki dhe

Në një intervistë të dhënë posaçërisht për këtë film, Patriarku I Tij Beatitude John X I Antiokisë Dhe I Gjithë Lindjes thotë: "vendi Ynë dhe Kisha E Antiokisë kanë pësuar një provë të madhe, tani ne po përjetojmë një nga periudhat më të vështira në histori... në Veçanti, Në Siri, ngjarjet e trishtueshme dhe kriza e përgjithshme kanë vazhduar për shumë vite. Vrasje, terrorizëm, ekstremizëm fetar, fanatizëm, sulme ndaj jetës, sulme ndaj tempujve, xhamive, spitaleve, shkollave, universiteteve, jetimoreve dhe jetimoreve. Për fat të keq, lufta që na goditi është shumë e dhimbshme, nuk kursen "as njeri as gur". Por pavarësisht gjithçkaje, Kisha Antiokiane po lufton vazhdimisht për ekzistencën e saj në këtë rajon në mënyrë që të qëndrojë këtu, në këtë tokë, sepse Vetë Zoti e ka gjykuar të jetë këtu."

Ndër pjesëmarrësit e tjerë të filmit janë përfaqësuesi i Patriarkut Të Antiokisë Tek Patriarku I Moskës dhe I Gjithë Rusisë, Mitropoliti Ikshp i Filipopolis, hierarkët, klerikët dhe laikët e Kishës Antiokiane nga Siria, Libani dhe Turqia.

Filmi është xhiruar nga studio "Neofit".

Dokumentarin mund ta shikoni edhe Në YouTube në [link] (https://youtu.be/dWSIIlsxL1g).