Rusia19.11.2021Një burim: Ortodokse Globale
Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Një monument I Princit Të Shenjtë Aleksandër Nevskit u zbulua Në Beograd

Hapja madhështore e bustit Të Aleksandër Nevskit u bë më 18 nëntor 2021 në territorin e kishës së këtij shenjtori në Beograd në Serbi. Kjo është raportuar nga Publikimi Global Orthodhoks në lidhje ME TASS.

Në ceremoni morën pjesë Guvernatori I Shën Petersburgut Aleksandër Beglov, Kryetari I Beogradit Zoran Radojiçiç, Ambasadori rus në Serbi Alexander Botan-Kharchenko, përfaqësues të organizatave publike dhe qindra besimtarë. Një nga të ftuarit ishte babai I Presidentit të Republikës Angelko Vuçiç.

Liturgjia para hapjes së monumentit u shërbye personalisht Nga Patriarku Porfiry i Serbisë. Ai e shenjtëroi bustin së bashku me klerin rus dhe serb.

"Falë besimit Tonë Të përbashkët Ortodoks, sot kemi nderin të marrim pjesë në hapjen e monumentit Të Shën Aleksandër Nevskit, i cili ka lindur në Rusi, por është i dashur edhe në Serbi. Serbët panë Në Nevsky Shën Savën, princin, luftëtarin, murgun e tyre. Alexander Nevsky na tha se e vërteta nuk është në pushtet, por Në Zot, le të bekohet uniteti i të gjithë popujve Ortodoksë nga lutjet e Aleksandër Nevskit", Tha Patriarku. Ai theksoi se lidhjet, uniteti dhe dashuria E Serbëve dhe Rusëve shpjegohen me besimin e tyre të përbashkët.

Pas adresave të kreut të Kishës Ortodokse serbe dhe Peshkopit Nazari Të Kronstadt, u luajtën himnet e Rusisë dhe Serbisë. "Nderojmë kujtimin E Shën Savës, shenjtorit serb. Alexander Nevsky Dhe Shën Sava e kishin të vështirë, por ata arritën të fitonin dhe të ruanin besimin Ortodoks. Në emër të delegacionit tonë, dua të falënderoj Serbinë për dashurinë vëllazërore dhe mbështetjen e Rusisë. Ne jemi së bashku, dhe nëse jemi së bashku, do të fitojmë", tha Guvernatori i Shën Petersburgut. Kryetari I Beogradit e quajti hapjen e bustit një tjetër dëshmi të vëllazërisë dhe miqësisë Së Serbisë dhe Rusisë.

Një bust bronzi me një lartësi prej 115 cm dhe një peshë prej 150 kg është ngritur në një piedestal masiv, mbi të cilin është stampuar me shkronja ari: "Zoti nuk është në fuqi, por në të vërtetë."Monumenti u dërgua Në Beograd më 22 shtator nga Trinia E Shenjtë Alexander Nevsky Lavra në Shën Petersburg. Një kopje është instaluar në territorin e Varrit Të Shpalljes Në Lavra Alexander Nevsky, ku janë varrosur komandanti Alexander Suvorov dhe guvernatori i Parë ushtarak I Përgjithshëm I Shën Petersburg Mikhail Miloradovich (Serb etnik).

Monumenti u bë në Territorin Krasnodar nga skulptori Anatoly Dementiev me mbështetjen E Fondacionit Alley Of Russian Glory. Pjesëmarrja financiare në projekt u mor Gjithashtu Nga Deputeti I Dumës Shtetërore Sergei Mironov, përfaqësuesit E Qendrës Shpirtërore dhe Arsimore Të Shën Seraphim Vyritsky dhe Qendrës Kulturore dhe Informative ruso-serbe për Miqësi dhe Bashkëpunim "Shqiponjat", si dhe punonjësit e Komitetit për Marrëdhëniet E Jashtme të Shën Petersburg.

Foto: https://gorthodox.com/