Përkthimi automatik i procesverbalit korrigjohet nga autori

Në Liban u mbajt një konferencë mbi praninë Ortodokse ruse në rajon

Më 6 nëntor 2021, konferenca shkencore dhe teologjike "Prania Ortodokse ruse në Tokën E Shenjtë Libaneze" u mbajt në "Shtëpinë ruse" në kryeqytetin E Libanit. Në 75 vjetorin e Kompleksit të Kishës Ortodokse ruse në Bejrut."

Pjesëmarrësit dhe mysafirët e forumit u mirëpritën nga rektori I Arkimandritit Metochion Philip (Vasiltsev). "Me këtë konferencë, ne vazhdojmë programin e festimit të 75 vjetorit të Kompleksit Të Kishës Ortodokse ruse në Bejrut," tha ai.

Kreu I Shtëpisë ruse ruse në Bejrut V. i. Zaichikov iu drejtua audiencës me një përshëndetje, duke theksuar rolin e rëndësishëm të Kishës Ortodokse ruse në historinë e marrëdhënieve midis Rusisë dhe Libanit. "Ishte Kisha Ortodokse ruse dhe organizatat e saj publike që qëndronin në origjinën e bashkëpunimit midis dy shteteve, pavarësisht nëse ishte mbështetja e popullsisë Së Krishterë, projektet në fushën e arsimit dhe kujdesit shëndetësor. Bashkatdhetarët rusë, të cilët për një arsye ose një tjetër e gjetën veten në Liban, gjithmonë kanë gjetur një copë shtëpi dhe ato lidhje shpirtërore që i lidhnin pazgjidhshmërisht me Rusinë Në Kompleksin e Kishës Ortodokse ruse në Bejrut", tha ai, në veçanti.

Në fjalën e tij të hapjes, Eksarku Patriarkal I Evropës Perëndimore, Kreu I Departamentit Të Patriarkanës Së Moskës Për Institucionet E Huaja Mitropoliti Anthony I Korsunit dhe Evropës Perëndimore vuri në dukje: "ne kemi filluar programin e festimit të 75 vjetorit Të Metokionit të Kishës Ortodokse ruse me Liturgjinë Hyjnore, me lutje. Dhe gjatë lutjes sonë, u dëgjuan emrat e klerikëve dhe famullitarëve që kanë përbërë historinë e pasur të Kompleksit tonë në Bejrut gjatë këtyre 75 viteve. Pas këtyre emrave janë jeta, fatet, piketat, historia jo vetëm E Fermës Bujqësore, por edhe e gjithë shtetit Libanez."

Kryepasteri përcolli përshëndetjet dhe bekimet e Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Kirill të Moskës dhe Gjithë Rusisë për të pranishmit. "Shenjtëria e tij i kushton vëmendje të madhe ngjarjeve që përbëjnë festimin e përvjetorit të Kompleksit tonë. Dhe duke më ndarë në këtë udhëtim, Shenjtëria E Tij Patriarku shprehu shpresën se ngjarjet festive, përfshirë këtë konferencë, do të japin një kontribut të rëndësishëm në forcimin e marrëdhënieve vëllazërore midis Kishave Ortodokse ruse dhe Antiokiane", tha Mitropoliti Anthony.

Përfaqësuesi I Patriarkut Të Antiokisë Tek Patriarku I Moskës dhe I Gjithë Rusisë, Metropolitani Niphon I Philippopolis, u tha pjesëmarrësve dhe mysafirëve të konferencës për njohjen e tij me Ortodoksinë ruse: Ruse Ruse Ruse Ruse Kisha Ortodokse Ruse "Kur u vendos të hapej Një Kompleks I Kishës ruse në Bejrut, unë isha ende një djalë i vogël, por mbaj mend se mentori im shpirtëror Metropolitani Niphon (Saba) I Zahle ishte shumë i dhënë pas Kishës ruse, ishte Unë ende nuk kuptoja asgjë për gjeografinë dhe kisha një ide të paqartë se ku Ishte Bashkimi Sovjetik, por e dija se kishte Rusë që besonin si ne, por nuk u ulën gjatë shërbimit dhe u pagëzuan shumë."

"Pastaj, kur u rrita, mentori im donte që unë të shkoja për të studiuar në Rusi, Në Trinity-Sergius Lavra", vazhdoi Vladyka Ikshpon. - Ne u takuam me një prift që shërbente në Bejrut në atë kohë, dhe me Peshkopin John (Wendland), i cili ishte përfaqësues i Kishës ruse në Damask. Ata ishin shumë të lumtur dhe Peshkopi John këmbënguli që ai të më pajiste vetë për këtë udhëtim, kështu që ishte e papërshtatshme të refuzoja: ai më bleu një kasetë të ngrohtë dhe një biletë avioni për Në Moskë. Unë kurrë nuk e pashë atë përsëri, por shumë vite më vonë u luta në varrin e tij në Yaroslavl. Mbaj mend që u takuam me ta në ndonjë apartament në Bejrut, dhe atje pashë një shumë të çuditshme, siç më dukej atëherë, ikonë E Nënës Së Zotit – më thanë se quhej "Gëzim Aksidental". Dhe pastaj ndodhi kështu që në kishën ku u bëra rektor në Moskë, ikona më e nderuar doli të ishte "Një Gëzim I Papritur", dhe unë u dashurova me të aq shumë sa tani po ndërtoj një tempull Në Zahle për nder të këtij imazhi Të Theotokos më Të Shenjtë."

Metropolitani Ikshponi I Filipopolis kujtoi me një fjalë të mirë një tjetër nga ish rektorët e Kompleksit Të Kishës ruse Në Bejrut – Kryeprifti Pavel Statov: "unë tashmë studiova Në Lavra, erdha në Liban për pushime, shërbeva me të disa herë në një nga kapelat e Katedrales Së Shpalljes në Bejrut, e cila më pas iu dha Kompleksit rus për shërbim, e vizitoi atë. Ai gjithmonë na trajtoi me enët ruse, duke përfshirë pancakes shumë të shijshme. At Pali u vlerësua shumë Nga Mitropoliti i atëhershëm I Bejrutit, Vladyka Elia (Saliba) gjithnjë i paharrueshëm Dhe, më kujtohet, e ftonte gjithmonë në ditën e dytë Të Pashkëve për t'u koncelebruar në katedrale, ku At Pali lexonte Ungjillin Në Sllavisht."

"Përfaqësuesi I Kishës luan një rol të madh në forcimin e miqësisë midis Kishave dhe popujve, sepse duke parë Ne, njerëzit gjykojnë Kishën tonë, vendin tonë", tha më tej kryepastari. "Kjo është arsyeja pse unë gëzohem kur kujtoj përfaqësues të tillë si, për shembull, Kryeprifti Iakov Ilyich, një person shumë i arsimuar dhe i kulturuar."

Përfaqësuesi I Patriarkut rus Rus Në Patriarkun E Moskës dhe Të Gjithë Rusisë theksoi: "unë jam shumë i kënaqur që Kompleksi I Kishës ruse në Bejrut tani drejtohet nga At Filipi, që duke parë atë, veprat e tij të mira, jetën e komunitetit rus, Gjykatësi Libanez Kisha e Shenjtë ruse, të cilën unë e dua shumë. Unë shikoj frikën dhe nderimin me të cilin Shërben At Filipi, me atë devotshmëri dhe interes që mëson për shenjtorët dhe faltoret E Libanit, dhe pas tij dhe me të komunitetin e tij rus, dhe më vjen mirë që këta njerëz tregojnë marrëdhënie vëllazërore midis Kishave tona me mënyrën e tyre të jetës."

"Si përfundim, unë do të doja të theksoja se ne jemi përfaqësues të Kishës Antiokiane Në Selinë E Moskës dhe Kishës ruse Në Selinë Antiokiane, të Dy Metokitë tanë jetojnë me bekimin e dy Patriarkëve tanë, dhe këtu në qytetin antik Të Bejrutit, gjithashtu me bekimin E Mitropolitit Elia Të Bejrutit", Tha Mitropoliti Ikshon I Filipopolis.

Në emër të Shenjtërisë Së Tij Patriarkut Porfiry Të Serbisë, Mitropoliti Anthony I Moravich përshëndeti ata që u mblodhën në Shtëpinë ruse. "Kisha Ortodokse ruse në territorin e Shumicës Së Kishave Ortodokse Lokale ka dhënë një kontribut të madh në forcimin e marrëdhënieve vëllazërore të kishës", deklaroi Peshkopi Anthony. - Tempujt që janë ndërtuar nga populli rus janë monumente. Bukuria dhe shkëlqimi i shërbimeve hyjnore, qartësia dhe diplomacia e përfaqësuesve të Kishës Ortodokse ruse në shumë vende pushtojnë qindra mijëra njerëz që bëhen besimtarë. Kjo mund të shihet edhe në vendet Jo-Ortodokse, për shembull, në Kinë dhe Japoni. Duke lexuar faqet e historisë së Kompleksit Të Bejrutit, shohim se çfarë njerëz të shquar shërbyen këtu, u lutën; ata kishin autoritet të lartë. I dashur At Filipi, urime 75 vjetori I Fermës Bujqësore. Zoti ju dhëntë mençuri në mënyrë që ju të vazhdoni ta udhëheqni këtë Fermë Bujqësore ashtu si edhe për të mirën e dy popujve – Libanit dhe Rusisë."

Arkimandrit Seraphim (Shemyatovsky), përfaqësues i Kishës Ortodokse të Tokave çeke dhe Sllovakisë Tek Patriarku I Moskës dhe I Gjithë Rusisë, përcolli dëshirën e "punës së suksesshme, jetës paqësore dhe ndihmës Së Zotit në tokën E bekuar Libaneze" në emër të Mitropolitit Të Tij Beatitude Rostislav.

Ambasadori I Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë I Rusisë në Liban A. N. Rudakov përshëndeti ngrohtësisht pjesëmarrësit e konferencës. "Marrëdhëniet midis Rusisë dhe Libanit kanë një themel të fortë shpirtëror në formën e lidhjeve tradicionalisht miqësore midis Kishave Ortodokse ruse dhe Antiokiane, të rrënjosura në të kaluarën e largët. Shkollat ruse të ashtuquajtura "Moskë" ruse vepruan në Liban në fillim të shekullit XX nën udhëheqjen e Shoqërisë Perandorake Ortodokse Palestineze dhe Kishës Ortodokse ruse. Ambasada e Federatës ruse në Bejrut, nga rruga, është e vendosur në një ndërtesë ku dikur ishte një nga këto shkolla", kujton diplomati.

Ai gjithashtu përmendi mirëkuptimin dhe bashkëpunimin e ndërsjellë ekzistues si në nivelin ndërshtetëror ashtu edhe ndër-kishtar, si dhe në nivelin e komunitetit Ortodoks Të Rusisë dhe Libanit.

"Dua të theksoj se aktivitetet e Kishës Ortodokse ruse dhe Kompleksit të saj në Bejrut kanë për qëllim kryesisht vendosjen e paqes dhe harmonisë civile në Liban duke ruajtur pa kushte praninë E Krishterë në vend", tha Rudakov.

Ai gjithashtu siguroi se " Rusia do të vazhdojë të mbështesë komunitetin Ortodoks Të Libanit për të ruajtur një ekuilibër në sferat politike, konfesionale dhe publike."

Përfaqësuesi I Patriarkut të Moskës dhe I Gjithë Rusisë Tek Patriarku I Antiokisë dhe I Gjithë Lindjes, Hegumen Arseny (Sokolov) i kujtoi audiencës se Beirut Metochion është vendi më i vjetër i dëshmisë së Patriarkanës Së Moskës në territorin kanonik të Kishës Ortodokse Antiokiane: "e Gjithë historia e pasluftës, jeta e tre brezave është historia E Metokisë Beirut të Patriarkanës Së Moskës."

Ruse Ruse ruse ruse ruse profesor I Kishës Ortodokse Vladislav Tsypin, profesor I Akademisë Teologjike Të Moskës Dhe Seminarit Teologjik Sretensky, anëtar I Pranisë Ndër-Këshillit Të kishës Ortodokse ruse, i cili preku temën "marrëdhënia E Patriarkanës Antiokiane Dhe Kishës Ortodokse ruse në SHEKULLIN XX DHE xxi"), kreu i ZYRËS SË FJALËS PËRFAQËSUESE ITAR-TASS NË Liban D. A. Zelenin ("Emigrantët E Valës së Parë dhe Kompleksi rus"), studiues i pranisë ruse Në Liban T. V. Baher (tema "rreth Varrimeve ruse Në Varrezat E Libanit", dhe Gjithashtu Një Gazetar dhe analist Kfuri Iskandar, i cili njoftoi Raportin "Shkollat E Moskës në palestinë, Liban dhe siri".

Sipas pjesëmarrësve të forumit, Rusët kanë dhënë një kontribut të rëndësishëm në jetën kulturore Të Libanit dhe puna kërkimore në këtë drejtim duhet të vazhdojë. Restaurimi i varreve ruse në tokën Libaneze është një çështje urgjente. Mitropoliti Silouan I Maleve Libaneze bëri një fjalim përmbyllës, duke vënë në dukje, në veçanti: "historia Juaj është shumë e bukur dhe shumë interesante. Unë kam qenë shumë i kënaqur për të dëgjuar folësit që erdhën tek ne Nga Rusia; unë veçanërisht i mirëpritur Archpriest Vladislav Tsypin. Kjo do të thotë se ka njerëz që e njohin historinë e marrëdhënieve ruso-Arabe."Vladyka shprehu shpresën për vazhdimin e kërkimit shkencor në këtë drejtim", i cili do të japë rezultate në të ardhmen."